Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hans Erik Havsteen og Anders Olling
Foto: Peter Hove Olesen

Hans Erik Havsteen og Anders Olling

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Velkommen til andet nummer af Politiken Historie

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hører Europa fortiden til? Tidligere tiders dominans forekommer fjern, og den skrantende økonomi og politiske uenigheder får krisestemningen til at brede sig. Storbritannien går med Brexit sin egen vej, mens vælgerne i mange europæiske lande udfordrer den politiske elite.

På Politiken Historie mener vi, at fortiden kan hjælpe os til at forstå vor egen tid. Derfor dedikerer vi denne udgaves tema til at undersøge baggrunden for Europas historiske splittelse. En uenighed, der igen og igen har blokeret for forsøg på at skabe et samlet Europa.

Navnet Europa betyder muligvis ’Aftenlandet’. Det lyder umiddelbart foruroligende, men i aftenmørket er der måske også rum for refleksion, som den tidligere tjekkiske præsident Václav Havel (1936-2011) sagde i en tale i 1996. Ifølge Havel måtte Europa for at genoplive sin identitet efter verdenskrigenes ødelæggelser og Jerntæppets fald »sandsynligvis først være nødt til at standse op og tænke over sig selv.«

I næste udgave af Politiken Historie følger vi Havels opfordring.

Magasinet udkommer 13. december.