Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christian Neuhaus, Det Kongelige Bibliotek
Foto: Christian Neuhaus, Det Kongelige Bibliotek

Den danske astronom og orientalist Hans Schjellerup opfandt en kode, så de kinesiske skrifttegn kunne sendes telegrafisk med Morsesystemet. Også dengang var telekommunikation kritisk infrastruktur. Kineserne overlod hellere opgaven til danskere end til briter.

Danmark i Kina: Kejserens nederlag - Luk dit rige op

Med briterne i spidsen tvang Vesten og Japan Kina i knæ. Store dele af det gamle kejserrige blev delt i interessesfærer mellem de nye koloniherrer, og Danmark sørgede konstant for at pleje sine interesser i landet. Men hvordan brød datidens største og rigeste land, det kinesiske Qing-dynasti, sammen?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I sensommeren 1793 fik den britiske gesandt lord George Macartney (1737-1806) endelig audiens hos Kinas kejser, Qianlong (1711-1799). Lord Macartney var den britiske kong Georg 3.s (1738-1820) personlige udsending og havde været undervejs fra havnebyen Portsmouth i et år med tre skibe. Det var første gang nogensinde, en britisk kongelig gesandt mødte Kinas kejser. Med sig bragte den britiske mission gaver til kejseren i form af moderne britiske håndværksprodukter.

Bliv abonnent på Politiken Historie for kun 199 kr.

Du får de næste to udgaver af Politiken Historie leveret direkte til din dør og fuld adgang til alle artikler digitalt.

Læs mere

Annonce