0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
© IWM (FL 3640)
Foto: © IWM (FL 3640)

Jæger. Den engelske ubåd ’Sturgeon’ var i strid med sin instruks søgt ind i Skagerak for at finde fjendtlige skibe.

Tysk forlis i Skagerrak skyldtes ubådsangreb

Ved ’Pioniers’ forlis nordøst for Skagen led den tyske besættelsesmagt det største tab i Danmark under Anden Verdenskrig. Nu er vraget fundet, og eksperter kan afvise nazisternes udlægning af katastrofen.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det voldsomt brændende tyske troppetransportskib lå midt i Skagerraks mørke, og flere hundrede soldater i redningsveste kæmpede i bølgerne. Situationen blev yderligere forværret, da olie fra skibet begyndte at strømme ud og blev antændt. De desperate soldater forsøgte at svømme væk fra flammerne, men mange omkom eller blev voldsomt forbrændt.

Det synkende skib var ’Pionier’. I alt 338 soldater omkom i det tyske skibsforlis, og det var det største tyske tab under besættelsen 1940-45.

Årsagen til forliset 2. september 1940 har været omstridt. Tyskerne hævdede, at det skyldtes en eksplosion i skibets indre, mens briterne erklærede, at ubåden ’Sturgeon’ havde sænket ’Pionier’.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere