Den kåring havde sandsynligvis kun givet anledning til et fnys fra den engelske forfatter Mary Wollstonecraft (1759-1797) efter hendes besøg i kongens by i 1795. Hendes indtryk var, at danskerne var lade, egoistiske og selvglade og København blot en banal hovedstad.
Mary Wollstonecraft er i dag mest kendt som forfatter til bogen ’Et forsvar for kvindens rettigheder’ (1792), som regnes for den moderne feminismes tidligste værk. Mindre kendt er det, at Wollstonecraft også gjorde sig som rejseskribent. I 1795 rejste hun rundt i Skandinavien, og i den forbindelse gav hun Danmark og danskerne en bredside af dimensioner.
I den uoversatte ’Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark’, som udkom året efter rejsen, beskrev hun sine oplevelser og tanker på den tre måneder lange rejse, som blandt andet bragte hende til Kristiania (nutidens Oslo), Göteborg og København. Ensidigt kritisk var hun ikke. Hun lovpriste det norske landskab og nordmændenes frie levevis, men anså dem også for at være ganske indskrænkede. Svenskerne gjorde sig i Wollstonecrafts øjne skyldige i grov undertrykkelse af deres tjenestefolk – især de kvindelige – og hun havde svært ved at se, hvordan det skulle kunne at ændre sig. Hårdest var dommen dog over danskerne, som fik følgende skudsmål med på vejen:
Hov, mangler du adgang?
Det kan fikses! Prøv Politiken Historie til intropris 299 kr.
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her