0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Udateret. Frederiksborgmuseet. Public Domain
Maleri af Johan Hörner:: Udateret. Frederiksborgmuseet. Public Domain

Hans Egede blev den første permanente repræsentant for den dansk-norske stat i Grønland i flere hundrede år. Men han lå i skarp konkurrence med både hollændere og tyske missionærer fa Herrnhut. Og inuit føjede sig ikke altid.

Grønland: Missionæren Hans Egede bød inuitterne en dram

Alkohol blev en nøgle til succes, da Hans Egede i 1700-tallet måtte tage alle kneb i brug over for mistroiske grønlændere og konkurrerende europæiske magter for at udbrede kristendommen og civilisationen.

FOR ABONNENTER

Ikke desto mindre måtte Egede indrømme, at de trods alt besad en fællesskabsfølelse og viljestyrke, der gjorde dem i stand til at overleve i det barske klima. I forhold til hvalfangsten var det endda »hverken skam eller skade« at lære noget af de grønlandske fangere, mente han.

En profitabel hvalfangst holdt trods alt kompagniet kørende, så Egede kunne få tilstrækkelig ro til sit missionsarbejde. Grønlænderne skulle på sigt anerkende kristendommen, kongens myndighed og Egedes lederskab.

Det var lettere sagt end gjort.

Bliv abonnent på Politiken Historie, og få adgang til hele artiklen

Læs mere