0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Politiken Historie

Politiken Historie guider dig til historiske oplevelser i hele landet

Det er sommer, og du skal ud at opleve det danske land! Redaktionen på Politiken Historie har samlet en buket af store historiske oplevelser til dig i hele Danmark. Som Politiken-abonnent får du ovenikøbet Plus-rabat på en række museer og oplevelser.

8. juli 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske skal du ligesom redaktionen feriere i det danske land nok en gang. Men hvad skal du dog bedrive tiden med, tænker du? Jovist, vi har det!

Nok er Danmark lille, men vores land er rigt på spændende fortidsminder – uanset i hvilken afkrog, du befinder dig.

Fra Vikingemuseet Lindholm Høje i Nordjylland til Middelaldercentret på Falster byder Danmark på mange forskelligartede historiske oplevelser. Politiken Historie har udvalgt en række steder, du kan besøge gratis eller få rabat som Politiken-abonnent.

Vi har også plottet stederne ind på Google Maps herunder, så du kan downloade kortet på din telefon og have det med dig rundt i sommerlandet. Det gør du ved at klikke på ikonet i øverste højre hjørne.

Rigtig god tur!

København

1.

Alhambra – Museet for Humor og Satire

I mere end 160 år har Danmark igennem mange revyer moret sig over politikeres foreteelser, fremskridtets forunderlige frembringelser og folkesjælens mange kringelkroge, tilsat et overskud af humor og satire, hvor overdrivelse fremmer forståelsen. Museets faste udstilling fortæller revyens historie gennem ord og billeder, spøjse effekter, kostumer og ikke mindst en lang række lydoptagelser og filmklip med nogle af de største revykunstnere gennem tiderne.

Find din Plus-rabat her.

Alhambra – Museet for Humor og Satire, Allegade 5, 2000 Frederiksberg

2.

Amager Museum

Fra 1. maj til 30. september er der høns, gæs, kaniner, får og geder, som børnene kan hilse på. I hele juli måned inviterer karle og piger alle børn til at tage del i de mange opgaver, der var på en gård omkring år 1900: tøjvask på vaskebræt og hjælp med mælkekærningen, pandekagebagning i sommerkøkkenet, stopning og strikning, fodring af dyrene, opgravning og rensning af grøntsager og meget andet. Til gengæld får børnene en fin skudsmålsbog med hjem fyldt med stjerner for hver opgave.

Find din Plus-rabat her.

Amager Museum, Hovedgaden 4-12, 2791 Dragør

Foto: Erik Petersen/Ritzau Scanpix

3.

Arbejdermuseet

Arbejdermuseet ligger i Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning opført i 1879. Det er den første forsamlingsbygning opført af arbejderbevægelsen i Nordeuropa og rummer blandt andet den enestående Festsal. Oplev dagligdagen i 1950’erne og smag kiksekage og Richs kaffe og besøg Familien Sørensen, der flyttede ind til København i 1885. Dyk ned i industriarbejdets historie og kom tæt på arbejderbørns hverdag Børnenes Arbejdermuseum.

Find din Plus-rabat her.

Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K

4.

Bakkehusmuseet

I de første årtier af 1800-tallet summede Bakkehuset af liv og samtaler hos ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek. Ægteparret åbnede deres hjem for tidens forfattere, meningsdannere og videnskabsfolk, og i museet kan man i dag opleve stemningen fra den danske guldalder i Rahbeks autentisk indrettede hjem og bl.a. gå på opdagelse i H.C. Andersens eventyr.

Find din Plus-rabat her.

Bakkehusmuseet, Rahbeks Allé 23, 1801 København

5.

Christiansborg Slot

Bag murene og under jorden på Christiansborg Slot gemmer sig århundreders kongelig pomp og pragt og dramatiske fortællinger. Mærk rummenes særlige stemning og se Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen. I Det Kongelige Festkøkken syder kobbergryderne og fortæller historien om de kongelige tafler før og nu. Og i Ruinerne kan man opleve historien om Slotsholmens tidligere magtfulde bygninger: Absalons Borg og Københavns Slot.

Find din Plus-rabat her.

Christiansborg Slot, Prins Jørgens Gård 1, 1218 København K

6.

Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur Center bor i hjertet af København ved inderhavnen i bygningen BLOX. Her er der udstillinger, ture, events, talks, debatter, workshops og meget mere for både børn og voksne. Udover at opleve DACs udstillinger og arrangementer, kan du også shoppe designprodukter i DAC Design Shop, komme på guidede ture rundt i byen – eller bare nyde en kop kaffe i DAC Café med udsigt over København.

Find din Plus-rabat her.

Dansk Arkitektur Center, Bryghusgade 10, 1473 København

7.

Dansk Jødisk Museum

Museumsrummet er skabt af den verdensberømte arkitekt Daniel Libeskind, der gennem skæve vægge og gulve, genfortæller de danske jøders flugt over Øresund i oktober 1943. Læs mere på jewmus.dk og hold dig opdateret om museets arrangementer. Museet har indgang i Det Kongelig biblioteks Have som ligger i hjertet af Københavns Kulturkvarter.

Find din Plus-rabat her.

Dansk Jødisk Museum, Proviantpassagen 6, 1218 København

Udsigt fra Gammel Strand mod Christiansborg, 1868, Heinrich Hansen, Statens Museum for Kunst

8.

Storm P. Museet

Museum for Storm P. og for humor og satire i kunsten. Oplev Storm P.s arbejdsværelse, pibesamling, farverige malerier, kendte tegneserier, filosofiske fluer og gakkede opfindelser. Desuden viser museet skiftende særudstillinger i stueetagen.

Find din Plus-rabat her.

Storm P. Museet, Frederiksberg Runddel, 2000 Frederiksberg

9.

Teatermuseet i Hofteatret

Teatermuseet i Hofteatret er både et museum for teatrets kunst- og kulturformer, en enestående historisk og en atmosfærefyldt teaterbygning. Museet åbnede dørene for første gang i 1767, og er et moderne kulturmødested og formidlingscentrum for en række vidt forskellige aktiviteter og arrangementer inden for kunst og kulturområdet.

Find din Plus-rabat her.

Teatermuseet i Hofteatret, Christiansborg Ridebane 18, 1218 København

10.

Rosenborg, Kongernes Samling

Rosenborg er et slot i centrum af København. Slottet blev oprindeligt bygget i starten af 1600-tallet som lysthus efter ordre fra Christian 4. i Kongens Have. I dag står store dele af slottet stadig som det gjorde i 1600-tallet. I Riddersalen øverst oppe står de enevældige kongers trone bevogtet af Rigsvåbenets tre løver i sølv. I kælderen finder man de kongelige magtsymboler, kaldet ’regalier’: Kronerne, rigsæblet, salvingskården og rigssværdet. I kælderen kan man også komme tæt på de danske kronjuveler, som den dag i dag stadig tages i brug af H.M. Dronningen.

Find din Plus-rabat her.

Rosenborg, Øster Voldgade 4A, 1350 København K

11.

Amalienborg, Kongernes Samling

På Amalienborgmuseet inviteres du på en rejse gennem den glücksborgske kongeslægts historie. Her kan du opleve de enkelte kongers arbejdsværelser, samt de autentiske rammer om livet for Christian 10. og Dronning Alexandrine, som var det sidste kongepar, der boede i palæet. Derudover kan du opleve Fabergékammeret, der præsenterer en spektakulær samling af russisk juvelerkunst, og på museet 2. etage, beletagen, stråler kunstneren og arkitekten Nicolai Abildgaards enestående nyklassicistiske interiører om kap med værker af Bertel Thorvaldsen.

Find din Plus-rabat her.

Amalienborg, Christian VIII’s Palæ, 1257 København K

Gratis historiske oplevelser i København

Mindelunden Ryvangen. Tuborgvej 33, 2900 Hellerup.

Kastellet. Gl. Hovedvagt, Kastellet 1, 2100 København.

Vor Frue Kirke. Nørregade 8, 1165 København.

Sjælland og øerne

1.

Danmarks Borgcenter

I middelalderen var borgene nøglen til magten. Konger, stormænd og kirken opførte borge overalt i Europa for at forsvare sig selv og deres interesser. Og for at vise deres magt til omverdenen. Du kan skræddersy din oplevelse om middelalderens borge, konger og magt på den iPadguide, du får udleveret, når du køber din billet. For børnene er der spøgelsesjagt på Borgterrænet – sjovt … og lidt uhyggeligt!

Find din Plus-rabat her.

Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg.

2.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Christian 4.s Frederiksborg er Nordens største renæssanceslot og huser Det Nationalhistoriske Museum. Museet fortæller 500 års danmarkshistorie gennem portrætter, historiemalerier, skiftende udstillinger og aktiviteter.

Find din Plus-rabat her.

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Frederiksborg Slot, 3400 Hillerød.

3.

Flynderupgård Museet

Det ligner en lille herregård med sin kamtak prydede hovedbygning og den imponerende rødmalede trælade. Men man skal ikke tage fejl, for gården har siden begyndelsen af 1800-årene været en lystgård, ejet af byfolk. I tilknytning til museet drives et historisk landbrug, hvor det er muligt at opleve dyrene, og erindringskøkkenet Spisestuen, hvor der serveres mad, tilberedt efter historiske opskrifter.

Find din Plus-rabat her.

Flynderupgård Museet, Agnetevej 9, 3060 Espergærde.

Frederiksborg Slot. Parti ved Møntbroen, 1836, Christen Købke, Statens Museum for Kunst

4.

Greve Museum

Greve Museum ligger på en smuk hedebogård fra 1826. Her vises udstillinger om livet på hedeboegnen i 1800-tallet og i den renoverede staldbygning kan du se, høre og mærke tilflytternes ’Velfærdsdrømme’ i udstillingen om Greve i det 20. Århundrede. I løbet af året vises flere særudstillinger inden for blandt andet kulturhistorie, kunst og kunsthåndværk.

Find din Plus-rabat her.

Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve.

5.

Helsingør Bymuseum

Helsingør Bymuseums udstillinger i Karmeliterhuset (fra 1520) viser bygningens historie fra middelalder til nutid. Oplev den store model af Helsingør anno 1801. Herudover er der udstilling om byens gamle Svane Apotek, Øresunds- og Helsingørs Hospital, byens arkæologi og 800 års byggeskik i Helsingør.

Find din Plus-rabat her.

Helsingør Bymuseum, Sct Anna Gade 36, 3000 Helsingør.

6.

Holbæk Museum

Holbæk Museum er et bygningskompleks med 12 gamle bygninger centralt i Holbæk og en del af Museum Vestsjælland. Museet rummer blandt andet arkæologisk laboratorium for gæster, købmandsgård, arbejderlejlighed fra 1940´erne samt Knabstrup-keramik. Huset på Bakkekammen 45 fra 1929 er Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik

Find din Plus-rabat her.

Holbæk Museum, Klosterstræde 18, 4300 Holbæk.

7.

Jægerspris Slot

I Jægerspris Slot kan du oplevet atmosfæren i Frederik 7. og grevinde Danners stuer fra 1800-tallet. Se også udstilling om Danners historiske børnehjem. I slotsparken er der højt til himlen og plads til gode gåture. Billedhuggeren Johannes Wiedewelts Mindelund med 54 mindestøtter breder sig fra slotsparken ud i skoven omkring slottet. I parken kan du også se grevinde Danners grav.

Find din Plus-rabat her.

Jægerspris Slot, Slotsgården 20, 3630 Jægerspris.

Foto: Johnny Bonne/Ritzau Scanpix

8.

Karen Blixen Museum

Besøg Karen Blixens forfatterhjem på Rungstedlund, fordyb dig i udstillinger, gå en tur i Fuglereservatet eller deltag i et af de mange arrangementer. Museet har løbende arrangementer, oplæsninger og skiftende særudstillinger.

Find din Plus-rabat her.

Karen Blixen Museum Rungstedlund, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst

9.

Kronborg Slot

Indefra er slottet et vidnesbyrd om renæssancens og barokkens kongelige levevis. Både slottet og omgivelserne er en enestående oplevelse. Historiens vingesus kan mærkes, når du går rundt i den imponerende bygning, som vidner om, at Danmark engang var en betydelig militær magtfaktor i Nordeuropa. Og Holger Danske sover stadig i kasematterne.

Find din Plus-rabat her.

Kronborg Slot, Kronborg 2 C, 3000 Helsingør.

10.

M/S Museet for Søfart

Et fascinerende indblik i Danmarks rolle som førende søfartsnation igennem tiderne, med fokus på både de store historiske linjer og de personlige beretninger. Der fortælles om søfartens mytologi, om teknologien, der har gjort det muligt at navigere på verdenshavene og om, hvordan søfarten har bundet verden sammen - helt fra 1700-tallets blomstrende handelsperiode og frem til nutidens globale samfund, hvor over 90 % af alle varer fragtes til søs, inden de ender i vores indkøbskurve.

Find din Plus-rabat her.

M/S Museet for Søfart, Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør.

11.

Nivaagaard Teglværks Ringovn

Nivaagaard Teglværks Ringovn fra 1870 er det eneste bevarede eksemplar af Friedrich Hoffmanns berømte cirkulære ringovne i Danmark. Nivaagaard Teglværks Ringovn fortæller i dag historien om den teknologiske udvikling, der i midten af 1800-tallet fandt sted i Danmark og resten af Europa.

Find din Plus-rabat her.

Nivaagaard Teglværks Ringovn, Teglværksvej 23, 2990 Nivå.

12.

Ringsted Museum og Arkiv

Besøg Ringsted Museum & Arkiv og Ringsted Vindmølle. Oplev timevis af sjov leg og spændende viden. Lav din egen dukke af en grydeske eller prøv en af de mange andre aktiviteter. Gå på opdagelse i Ringsted Vindmølle. Måske er mølleren i gang med at male mel?

Find din Plus-rabat her.

Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted

13.

Skibsklarerergaarden


Besøg Helsingørs bedst bevarede købmands- og skibsklarerergaard. Her kommer du tæt på Helsingørs første store velstandsperiode, Sundtoldstiden. Tag på en rejse 150 år tilbage i tiden og besøg skipperstuen, ’contoiret’, den fornemme skibsklarererbolig, skipperherberget og skibsprovianteringsforretningen.

Find din Plus-rabat her.

Skibsklarerergaarden, Strandgade 91, 3000 Helsingør

14.

Slagelse Museum

På Slagelse Museum kan du opleve det unikke gademiljø med huse, torv og latinskole fra den tid, hvor H.C. Andersen gik i skole i byen. Se et udvalg af for længst glemte håndværk og lokale industrier, der har været med til at sætte Slagelse på landkortet. Du kan også få historier fra købmanden i den levende købmandshandel fra 1940-50’erne krydret med duften af nymalede kaffebønner og friskrøgede spegepølser. Slagelse Museum - en del af Museum Vestsjælland.

Find din Plus-rabat her.

Slagelse Museum, Bredegade 11A, 4200 Slagelse

15.

Sorø Museum

Sorø Museum ligger i den kro, som Christian den 4. lod opføre i Sorø i 1624-25. I udstillingerne skabes forbindelse mellem Danmarkshistorien og den lokale historie. I museumshaven kan man gå på opdagelse og finde planter fra apoteker Joakim Bursers herbarium. Vi har skiftende særudstillinger. Sorø museum er en del af Museum Vestsjælland.

Find din Plus-rabat her.

Sorø Museum, Storgade 17, 4180 Sorø

Foto: Steen Ole/Ritzau Scanpix

16.

Vikingeskibsmuseum Roskilde

Med bølgernes brus i ørerne og duften af tjære og frisk træ i næsen er Vikingeskibsmuseet et oplagt besøg for alle med bare lidt vikingeblod i årene. Som det eneste sted i verden kan I her gå direkte fra oplevelsen af fortidens skibe og ud på bådeværftet og se et vikingeskib blive til. I kan endda gå ombord i vikingeskibene – og ro ud på fjorden, som vikingerne gjorde det.

Find din Plus-rabat her.

Vikingeskibsmuseum Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

17.

Middelaldercentret

Se ridderne på deres flotte heste, snak med købmanden og alle de andre borgere i middelalderbyen Sundkøbing. En autentisk middelalderoplevelse hvor du kan se, lugte og føle middelalderen.

Find din Plus-rabat her.

Middelaldercentret, Ved Hamborgskoven 2, 4, 4800 Nykøbing Falster.

18.

Museum Lolland-Falster

Oplev Museum Lolland-Falsters fire forskellige besøgssteder: Reventlow-Museet Pederstrup, Museum Obscurum i Nykøbing samt Stiftsmuseet og Frilandsmuseet i Maribo. På de fire udstillingssteder kan du komme helt tæt på historien om Sydhavsøerne.

Find din Plus-rabat her.

Museum Lolland-Falster, Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster.

Gratis historiske oplevelser på Sjælland og øerne

Antvorskov Klosterruin. Kongevejen 10, 4200 Slagelse

Masnedøfort. Masnedø, 4760 Vordingborg

Gurre Slotsruin, Gurrevej 430, 3490 Kvistgård

Maribo Domkirke. Klostergade 33, 4930 Maribo

Nykøbing Falster Slotsruin. Slotsgade, 4800 Nykøbing Falster

Engelsborgruin på Slotø, Slotø 1, 4912 Harpelunde

Sankt Olai Kirke. Sct Anna Gade 12, 3000 Helsingør

Fyn og øerne


1.

Danmarks Forsorgsmuseum

Her er åbne døre ind til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier. Fattiggårdens rammer emmer af historisk stemning, og ofte virker det som om, Fattiggårdens skæbner kun lige har forladt rummene.

Find din Plus-rabat her.

Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg

 • 2.

  Lyø Skrønemuseum

  Danmarks mindste museum. En gammel skrønekone fortæller historier fra Lyø og fra de 7 have. Mens man hører skrueskøre skrøner kan man på Lyø Skrønemuseum undre sig over konkyliefiligran, fugleæg, tapa-mønstre, skrumpehoveder, fisketænder, bedårende kvindemalerier, færøsk strikketøj, indonesiske musikinstrumenter, flødepotter samt en del skrantende skrammel. Der er en historie til hver eneste kuriositet.

  Find din Plus-rabat her.

  Lyø Skrønemuseum, Kærlighedsstien 1, Lyø, Faaborg

  3.

  Øhavsmuseet i Faaborg

  Besøg Arresten og bliv klogere på ret og straf. Her kommer du helt tæt på både historie og nutid i et dansk arresthus. Arresten og retssalen udgør museets permanente udstilling. Med en iPad i hånden kan man opklare ”Mordet i Arresten”, som er en fiktiv mordgåde, der udspiller sig lige efter Anden Verdenskrig. Spillet er for de større børn og voksne. Man kan også sætte sig op i retssalen, hvor man er i de helt rigtige rammer til at prøve dilemmaspillet ”Døm selv”, hvor man er domsmand i nutidige sager.

  Find din Plus-rabat her.

  Øhavsmuseet, Havnegade 3, 5600 Faaborg.

  Gratis oplevelser på Fyn og øerne

  Sankt Knuds Kirke. Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

  Nyborg Slotsvold. Slotsgade 34, 5800 Nyborg.

  Snave stendysse. Brydegaardsvej 24, 5683 Haarby

  Lyø stendysse. Vestensvej, Lyø, Faaborg