0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Zuzana Panská
Foto: Zuzana Panská

Rollen som Margrete 1. spilles af Trine Dyrholm i Charlotte Sielings biografaktuelle storfilm om middelalderens stærke regent

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den falske Oluf: Læs om den mystiske historie, der har inspireret til filmen om Margrete 1.

Boguddrag: Den biografaktuelle storfilm ’Margrete den Første’ kredser om dramatiske begivenheder i Kalmarunionen i 1402, hvor en mand pludselig hævder at være regentens ellers for længst afdøde søn Oluf 2. Men hvad siger forskningen og datidens kilder til den historie? Få svaret i dette uddrag fra Vivian Ettings biografi ’Margrete 1 – en regent og hendes samtid’, der netop er kommet i en ny udgave på Gyldendal

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I 1402 indtraf en begivenhed, som blev et tragisk efterspil til den unge kong Olufs pludselige død 15 år tidligere. Dengang havde rygterne svirret om hans uforklarlige forsvinden, og særlig i Norge nægtede man at tro på, at han var død. Helt til Preussen nåede rygterne, og en samtidig forfatter, Johan von Posilge, har udførligt berettet om de mærkværdige følger, der samtidig greb ind i striden om Gotland:

»I dette år (dvs. 1402) skete en mærkelig historie i landet Preussen. Der var en fattig, sygelig mand, som var kommet ind i landet og befandt sig i en landsby ved Grudentz. Her fandt nogle købmænd ham og spurgte, om han ikke var kendt i Danmark, for han lignede kong Oluf meget. Han sagde, at han ikke var denne. Så drog de bort fra ham, men bragte andre med sig tilbage og tiltalte ham som deres herre, kongen af Danmark og Norge. Nu var det sket ca. 16 år tidligere, at dronning Margrete havde en søn, som hun havde ladet forgive. På grund af denne historie opstod det rygte, at denne mand var kong Oluf, der havde skjult sig, og at en anden var blevet forgivet i hans sted, og han altså var sluppet derfra.

Det hørte en borger fra Grudentz, kaldet Tyme von der Nelow, og han hentede ham og behandlede ham godt. Nogle købmænd fra Danmark og Norge kom også og førte ham til Danzig, for at alle folk kunne hylde ham som en konge, og viste ham stor ære og gav ham alt det i hånden, han ville have. Og en herold kom til ham og lod et segl gravere til ham, hvorefter han skrev og sendte bud til dronningen, at han var hendes søn, der var kommet her til landet og gerne ville være blevet i sin fattigdom, hvis ikke paven havde tvunget ham til at fordre sine lande og riger tilbage.

Bliv bagklog

Som abonnent hos Politiken Historie kan du få adgang til hele vores digitale univers.

Læs mere

Annonce