0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ukendt maler/Wikimedia Commons
Maleri: Ukendt maler/Wikimedia Commons
Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tættere på end hidtil antaget: Et samlet Skandinavien ville have været en stormagt

En skandinavisk union var tæt på at blive realiseret i 1800-tallet. Hvordan kunne vores historie have taget sig ud i en fælles skandinavisk stat?

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det var et stolt øjeblik for den skandinaviske union, da Drottningholm Slot lidt uden for den tidligere skandinaviske unionshovedstad Stockholm i juni 2021 dannede ramme om den syvogfyrretyvende udgave af G8’s årlige topmøde. Sammenslutningen af den vestlige verdens største økonomier skulle nemlig for første gang mødes på skandinavisk grund.

Med Ruslands udsmidning i 2014 blev G7 i 2020 atter til G8 med optagelsen af den skandinaviske union. Rusland havde ellers blokeret for den skandinaviske arvefjendes medlemskab i det politiske forum i årtier.

På trods af deres kun godt 25 millioner indbyggere hørte de tre forenede skandinaviske kongeriger (inklusive Finlands befolkning, der var med i et tæt økonomisk samarbejde) til blandt klodens største og mest veludviklede økonomier. Med det fulgte også muligheden for at påvirke centrale politiske områder som klodens grønne omstilling samt mindskning af den globale økonomiske ulighed.

Særligt
juletilbud

4 magasiner for kun 349 kr.

Læs mere

Annonce