0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sune Elskær
Tegning: Sune Elskær
Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Cancel culture' er ikke kun et moderne fænomen: Pietister så statskirken som en ceremoniel ramme om religiøst hykleri

I 1700-tallets første halvdel skyllede pietismen, en inderligt from kristen bevægelse, ind over Danmarks grænser. Pietisterne var ikke bange for at pegefingre ad andre folks opførsel.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den gængse fortælling om, hvordan Danmark blev moderne, begynder ofte i 1700-tallets oplysningstid. Langsomt gennembrød naturvidenskaben og fornuftens klare stråler det religiøse verdensbillede.

Men den opfattelse skygger for det faktum, at 1700-tallet samtidig var præget af protestantiske såkaldt pietistiske vækkelsesbevægelser. Vækkelser, der fik stor indflydelse på befolkningens følelsesliv og hverdag og satte gang i heftige debatter om sand og falsk tro. Historien viser, at ’cancel culture’ langtfra kun er et moderne fænomen.

Det danske samfund var i religiøs henseende ellers særdeles ensartet i 1700-tallet. Der var meget få religiøse grupper, som stod uden for statskirken, og der var ikke tolerance over for religiøse holdninger, som afveg særlig meget fra den traditionelle lutherske lære.

Særligt
juletilbud

4 magasiner for kun 349 kr.

Læs mere

Annonce