Politiken Historie #23
Den udemokratiske grundlov
I det nye nummer af Politiken Historie kan du læse om Danmarks overgang fra enevælde til demokrati, som slet ikke foregik så fredeligt, som vi godt kan lide at tro.
Bliv abonnent på Politiken Historie og modtag det nye nummer med tema om grundloven.
Maleri: Statens Museum for Kunst. Billedet er farvebehandlet.
Politiken Historie #23
Myten om Danmarks demokratiske mirakel
Foto: Søren Sørensen-Hammer/Vejle Stadsarkiv
Denne udgave af Politiken Historie tager livtag med en sejlivet myte i den nationale selvforståelse: at Danmark i 1848-49 på fredelig vis og med opbakning fra et enigt folk erstattede enevælde med folkestyre; at vores land med ét blev et demokrati.
Overgangen var nemlig hverken hurtig eller fredelig. Den varede mange årtier og var præget af politisk uro og voldelige sammenstød, og de blodige slagmarker, som kendetegnede de to slesvigske krige, er også en del af historien om transitionen fra enevældig helstat til demokratisk nationalstat.
De fleste vil nok være enige i, at grundloven i 1849, som gav blot omtrent 15 procent af danskerne politisk medindflydelse, ikke gjorde Danmark til et fuldt udviklet demokrati.
Men i temaets åbningsartikel bringer skribenten René Karpantschof denne anke et skridt videre. Han ser grundloven af 1849 som et decideret værn mod et ægte demokratisk samfund med deltagelse af de bredere samfundslag.
Vi sætter også fokus på de samfundskræfter, der i årene efter grundlovens indførelse kæmpede for indflydelse. Dem, der i 1848 ønskede at give langt flere borgere politiske rettigheder, kvindernes lange vej til optagelse i det demokratiske fællesskab og Folketingets bitre magtkampe mod kongen og Landstinget.
Artiklerne nuancerer blikket på udviklingen af det danske folkestyre. Danmark blev nemlig ikke med et trylleslag og i fredelig overensstemmelse mellem konge og folk det demokrati, vi kender i dag. Vejen var lang og ujævn, og flertallet var længe udelukket fra folkestyret.
Foruden temaet om grundloven byder vi blandt andet på den fascinerende historie om en af modstandskampens oversete kvinder og om Tyrkiets historiske balancegang mellem Vesten og Rusland. En balancegang, der efter invasionen af Ukraine er blevet udfordret.
Fordele som Politiken Historie-abonnent
Det får du med et abonnement på Politiken Historie
Printmagasin
Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.
Digital adgang
Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.
Politiken Live
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.
Politiken Plus
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.
Om Politiken Historie
I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.
Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.
Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.
Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.