0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Forbundskansler Olaf Scholz' halvhjertede opbakning til Ukraine skriver sig ind i en lang tysk tradition for at gå sine egne veje i forhold til Rusland.

Særaftale: 100 år gammel tysk-sovjetisk studehandel kaster stadig skygger over tysk udenrigspolitik

Når den tyske kansler Olaf Scholz tøver med våbenhjælp til Ukraine, tænker mange østeuropaeksperter på dengang i 1922, hvor Weimarrepublikken slog en handel af med Lenin i den italienske badeby Rapallo.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I begyndelsen af 1920’erne var Tyskland både økonomisk og politisk på hælene. Krigsskadeerstatningerne efter Første Verdenskrig var ødelæggende for både den brede befolkning og industrien.

Så da Det Øverste Allierede Råd indkaldte både sejrherrer og besejrede fra den store krig til konference i den italienske havneby Genova 10. april, truede det hele med at blive endnu værre.

Selve konferencen, der havde hele 34 lande som deltagere, løb mere eller mindre ud i sandet. Men en tysk-sovjetisk særaftale, der blev indgået i badebyen Rapallo 30 kilometer fra Genova bag ryggen på de 32 andre deltagere, var en sensation, som stadig kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på diplomater.

Hov, mangler du adgang?

Det kan fikses! Prøv Politiken Historie til intropris 299 kr.

Læs mere

Annonce