0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danske bøsser er historieløse

Fortidens bøsser skal ud af skabet og have den plads i historien, de fortjener. Sådan lyder det i dette essay af historikerne Chantal Al Arab og Lars Henriksen, som sidste år udgav Bøssernes Danmarkshistorie 1900-2020.

FOR ABONNENTER

Men så gik revisionisterne i brechen.

Inden længe blev det ført frem, at Axel Axgil havde været pædofil, havde en dom for sex med mindreårige, og at han i næsten 50 år havde levet sammen med en tidligere nazist. Der gik ikke lang tid, før kommunens politikere med bekymrede miner trak navnet tilbage og satte en proces i gang for at finde et alternativ. Til sidst blev man enige om Regnbuepladsen. Som med alle kompromiser: lidt af det hele og derfor i princippet ikke rigtig noget. I 2016 fik Copenhagen Pride tilladelse til at opstille et permanent Regnbueflag på pladsen, som siden har vajet, og som dog forlener pladsen med et minimum af identitet.

Når vi bliver spurgt om, hvorfor vi har skrevet bøssernes historie, er Axel Axgils historie et godt eksempel at hive frem som svar. Vi, bøsserne, findes simpelthen ikke i den øvrige historieskrivning. Og når bøssernes historie længe ikke har haft en samlet fremstilling, findes der meget uvidenhed, og hændelser bliver ofte blandet sammen.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere