0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Politiken Historie #24

En plads i historien

I nye udgave af Politiken Historie dykker vi ned i de seksuelle minoriteters kamp for frigørelse, accept og ligestilling i Denmark fra slutningen af 1800-tallet og frem. Det er en fascinerende fortælling om fordomme, famlende videnskab og stort mod.


Tegn abonnement

I 1970'erne gik danske homoseksuelle på gaden for at kæmpe for accept og lige rettigheder.

Politiken Historie #24

Homoseksualiteten ud af skabet og ind i historien

Historie er andet end konger og krig, og denne gang dykker Politiken Historie ned i de seksuelle minoriteters kamp for frigørelse, accept og ligestilling i Danmark fra slutningen af 1800-tallet og frem.

Homoseksualitet eksisterede naturligvis før det moderne gennembrud. Men det var på denne tid, lægevidenskaben begyndte at interessere sig for emnet og forsøgte at definere fænomenet.

Dette var muligt, fordi der også på denne tid var mennesker, der mod alle odds turde stå ved, at de følte sig tiltrukket af personer af samme køn som dem selv. Blandt andre embedsmanden og statsministersønnen Poul Andræ, hvis breve og dagbøger giver et unikt indblik i et homoseksuelt menneskes tankeverden på et tidspunkt, hvor det var så godt som umuligt at leve et normalt liv, hvis ikke man tilpassede sig samfundets strikse normer.

Temaet stiller også skarpt på 1900-tallets kamp for seksuel ligestilling. For hvad var mest effektivt? Den umiddelbare efterkrigstids pragmatiske tilgang eller ungdomsoprørets konfrontatoriske aktivisme? Spørgsmålet står åbent, men overvejelserne leder automatisk tankerne hen på vor tids konflikter inden for queerdebatten.

Man kan indvende, at temaets inddeling i ’heteroseksuelle’, ’bøsser’ og ’lesbiske’ er dybt bedaget, og det er sandt, at det på den seksuelle frigørelses frontlinje i dag ikke handler om, om man er homoseksuel eller ej. Nu handler det nærmere om at hæve sig over faste kategorier og finde sin helt egen seksuelle og kønsmæssige identitet.

Men så meget desto større grund er der til at riste en rune over homoseksualitetens historie herhjemme. Det er en fascinerende fortælling om fordomme, famlende videnskab og stort mod.

Derudover byder vi på artikler om danske sømænd, der endte som slaver i Nordafrika, letsindige fynske modstandsfolk og andre spændende sager. God læselyst!

Tegn abonnement

Fordele som Politiken Historie-abonnent

Det får du med et abonnement på Politiken Historie

Printmagasin

Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.

Digital adgang

Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.

Politiken Live

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.

Politiken Plus

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.

Tegn abonnement

Om Politiken Historie

I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.

Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.

Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.

Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.

Tegn abonnement

Forsiden