0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Politiken Historie #25

500 års russisk imperialisme

Putins drøm om at genetablere tsarernes gamle imperium er bestemt ikke ny. I 500 år har Rusland været en trussel for sine naboer og brugt historien til at retfærdiggøre udvidelse af sit territorium.


I den nye udgave af Politiken Historie ser vi nærmere på den russiske imperialisme og fokuserer naturligvis særligt på dens betydning for Ukraine.


Bliv abonnent i dag og modtag det nye nummer med posten om få dage.


Tegn abonnement

Politiken Historie #25

Europas gale mand

Det tog landene i Vesteuropa flere hundrede år at erkende, at fred nu engang er bedre end krig, og at sikkerhed og velstand er at foretrække frem for storhed og lidelse. Igen og igen blev kontinentet sølet til i blod for at flytte grænser, indtil de to ødelæggende verdenskrige i det 20. århundrede gjorde os klogere, og vi begyndte at samarbejde frem for at bekrige hinanden.

I Rusland har man ganske tydeligt endnu ikke lært lektien. Her drømmer man om med vold at genetablere tsarernes gamle imperium og igen vinde kontrol over de gamle sovjetrepublikker. Efter passivt og forbavset at have set til, mens krigen i Georgien foregik i 2008, ved annekteringen af Krim i 2014 og de senere års ulmende krig i det østlige Ukraine, har Vesten i 2022 endelig forstået, at Rusland er et land, hvor man lever i en anden tid, end vi andre gør. En tid, hvor nationerne befinder sig i en evig kamp for overlevelse. Måtte de snart komme over det.

I denne udgave af Politiken Historie ser vi på temasiderne nærmere på den russiske imperialisme og fokuserer naturligvis særligt på dens betydning for Ukraine – et land, som den ene gang efter den anden har kæmpet for at slippe ud af Kremls kløer og nu gør det igen.

Den kamp udspiller sig også i udlægningen af fortiden. Her på Politiken Historie har vi allerede flere gange skildret Putins mildt sagt problematiske tilgang til sit lands historie, og det har efter den russiske invasion af Ukraine affødt en debat om også vores forståelse af Østeuropas historie. For har den russiske fortælling smittet af på vores? Det har den nok, og det råder vi bod på denne gang.

Læs også om de danske kanonkvinder, der omkring 1900 kastede sig ind i forsvarssagen, om SAS’ storhed og fald og om 1400-tallets kinesiske ekspeditioner, der kunne have ændret historiens gang.

Tegn abonnement

Fordele som Politiken Historie-abonnent

Det får du med et abonnement på Politiken Historie

Printmagasin

Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.

Digital adgang

Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.

Politiken Live

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.

Politiken Plus

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.

Tegn abonnement

Om Politiken Historie

I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.

Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.

Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.

Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.

Tegn abonnement

Forsiden