0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nieznany, press service of Polish Army in the East
Foto: Nieznany, press service of Polish Army in the East

Forces of Polish Army in Russia 1942 (under command of Gen. en:Władysław Anders)

De allieredes polske helte: De undslap Gulag og slog tyskerne ved Monte Cassino. Men da krigen sluttede blev deres land overladt til Stalin.

En hær af deporterede polakker drog under Anden Verdenskrig ud på en lang rejse over tre kontinenter for til sidst at kæmpe sig op gennem Italien. Som tak overlod USA og Storbritannien deres hjemland til Sovjetunionen.

FOR ABONNENTER

Desværre for klostret og dets uvurderlige kulturskatte lå det i de tidlige vintermåneder i 1944 på en strategisk nøgleposition, hvis man ville krydse bjergkæden Appenninerne og bane sig vej til Rom.

Det ville de allierede gerne. Mod syd rykkede de langsomt og med gevaldige tab op gennem det, den britiske premierminister Winston Churchill insisterede på at kalde Europas »soft underbelly«, mod nord var der fyldt med tyskere, der lige så langsomt, men med færre tab, rykkede tilbage mod Alperne.

De allieredes mål med den italienske kampagne var dels at slå den italienske fascistiske diktator, Benito Mussolini, kaldet Il Duce, dels at berede vejen for et direkte angreb på Det Tredje Rige over Alperne. Det første lykkedes. Det andet viste sig at være noget nær umuligt. Europas soft underbelly var ikke så soft som formodet, den var fuld af bjerge, kløfter og floder, som var langt lettere at forsvare end at indtage.

Giv en historisk god julegave

4 magasiner for kun 369 kr.

Læs mere

Forsiden