0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Politiken Historie #26

Valdemar den Store uden rød-hvide farver

Den berømte middelalderkonge Valdemar den Store (1131-1182) samlede Danmark efter en periode med krig og er siden blevet skildret som en ægte nationalhelt.


I den nye udgave af Politiken Historie vrister vi Valdemar den Store fri af nationalromantikken og sætter kongen og hans tid ind i en international kontekst.


Bliv abonnent i dag og modtag det nye nummer med posten om få dage.


Tegn abonnement

Politiken Historie #26

Valdemar den Store

Den brutale middelalderkonge i nyt perspektiv

Den danske middelalder er smykket med stærke rød-hvide farver, og den fælles fortælling om perioden fra 1000-tallet frem til reformationen i 1500-tallet bærer tydeligt præg af at være blevet formuleret i 1800-tallet. Dette århundrede var den nationale vækkelses tid, og netop i de år gjorde historikerne en stor indsats for at granske de kilder til den danske middelalder, der kunne belyse en særlig dansk nationalkarakter.

Derfor er en konge som Valdemar den Store (1131-1182), der centraliserede magten i Danmark, blevet skildret som en ægte nationalhelt – og det endda årtier før Dannebrog (vistnok) faldt ned fra himlen. Men denne opfattelse kunne nok trænge til en nuancering.

I den sidste halvdel af 1100-tallet var det i lige så høj grad kirken med ærkebiskop Eskil i spidsen, der kæmpede for at give de nordiske riger selvbestemmelse, ikke ud fra nationale årsager, men fordi kirkens uafhængighed skulle sikres. Valdemar den Store støttede sig til gengæld til udenlandske allierede og underkastede sig den tysk-romerske kejser for at sikre sin plads på tronen. De omstændigheder er gennem årene blevet overset, fordi de passede dårligt ind i synet på den danske kongerække og i den danske selvforståelse generelt.

Nu bringer vi orden i sagerne, og i denne udgave af Politiken Historie vrister vi Valdemar den Store fri af nationalromantikken og sætter kongen og hans tid i international kontekst. Vi kommer rundt om de mange alliancer, forbindelsen til Kyiv-riget, tidens kulturelle strømninger og den romerskkatolske kirkes fremtrædende rolle.

Denne gang byder vi desuden blandt andet på beskrivelsen af det fascistiske Italiens omklamring af fodbolden i 1938 og på den interessante kulturhistorie om noget så banalt som flyverdragten, og så fortæller vi den dramatiske historie om nytårschampagnens vej fra obskur problemvin til verdens-brand.

Tegn abonnement

Fordele som Politiken Historie-abonnent

Det får du med et abonnement på Politiken Historie

Printmagasin

Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.

Digital adgang

Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.

Politiken Live

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.

Politiken Plus

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.

Tegn abonnement

Om Politiken Historie

I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.

Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.

Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.

Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.

Tegn abonnement

Forsiden