0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Politiken Historie #27

Putin bærer Stalins fakkel videre

Vi troede, det var slut med russisk aggression og krig i Europa. Men Putin har invaderet Ukraine og han bygger sine geopolitiske principper på arvegods helt tilbage til Stalin-tiden.


I denne udgave blotlægger vi forbindelsen mellem invasionerne af Polen og Finland i 1939 og den aktuelle krig i Ukraine. Og fortæller, hvordan Rusland forsøger at genetablere Kremls blodige herredømme over sine nabolande på samme måde som under den kolde krig, hvor Østtyskland, Ungarn og Tjekkoslovakiet blev trådt under fode, hvis de ikke makkede ret.


Bliv abonnent i dag og modtag det nye nummer om få dage.


Tegn abonnement

Glade miner i forbindelse med underskrivelsen af Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt 23. august 1939. Fra venstre ses embedsmanden Friedrich Gaus, den tyske udenrigsminister Joachim von Ribbentrop, Sovjetunionens generalsekretær Josef Stalin samt Sovjetunionens udenrigsminister Vjatjeslav Molotov.

Politiken Historie #27

Det føles lidt voldsomt at smide Stalin-kortet. Og nok kan Ruslands præsident, Vladimir Putin, trods sin brutalitet næppe måle sig med den gamle sovjetdiktator, der havde mange millioner menneskeliv på samvittigheden, da han i 1953 takkede af. Alligevel står det klart, at Putin bygger sine geopolitiske principper på arvegods, der går helt tilbage til tiden før Anden Verdenskrigs udbrud i Europa.

I denne udgave af Politiken Historie beskriver historiker og cand.mag. i østeuropastudier Vibe Termansen, hvad hun ser som en lige linje mellem Molotov-Ribbentrop-pagten fra 1939 og den aktuelle krig i Ukraine. Kodeordet er ’interessesfære’, og linjen begynder med invasionen af Polen og Finland i 1939 og går over den sovjetiske invasion af DDR under Juniopstanden i 1953, den blodige opstand i Ungarn i 1968 samt Foråret i Prag i Tjekkoslovakiet i 1968. Ved alle disse invasioner har lederne i Moskva følt sig berettiget til at bruge militær magt for at gennemtvinge deres vilje i andre lande. I disse år er det så Ukraine, der står for skud.

Og så prøver vi noget nyt på Politiken Historie. I stedet for at bringe en række temaartikler af forskellige skribenter lader vi denne gang Vibe Termansen folde sin historie ud på hele sider. Dermed bringer vi en enkelt hovedhistorie, der går endnu mere i dybden med sit emne.

Foruden den store hovedhistorie bringer vi bl.a. historien om en række danskere i amerikansk uniform under Første Verdenskrig og en ny tolkning af omstændighederne omkring Valdemar Atterdags blodige erobring af Gotland i 1361. Og så kan du opleve en dansk øjenvidneskildring af den russiske revolution i 1917. God læselyst.

Tegn abonnement

Fordele som Politiken Historie-abonnent

Det får du med et abonnement på Politiken Historie

Printmagasin

Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.

Digital adgang

Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.

Politiken Live

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.

Politiken Plus

Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.

Tegn abonnement

Om Politiken Historie

I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.

Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.

Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.

Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.

Tegn abonnement

Forsiden