Politiken Historie #28
Adam Smith 300 år:
Kapitalismens fader ville have gyst over vor tids liberalister
Så er den igen gal på de finansielle markeder. Den økonomiske uro og usikkerhed sår atter tvivl om ufejlbarligheden ved det frie marked. Kom tæt på en af den moderne verdens store økonomiske tænkere Adam Smith i den nye udgave af Politiken Historie og bliv klogere på kapitalismens faders syn på den måde økonomien i vor tid får lov at udfolde sig.
Bliv abonnent i dag og modtag det nye nummer med posten om få dage.
Adam Smith ville formentlig have været kritisk over for den måde kapitalismen udfolder sig på i dag. Her er den republikanske præsidentkandidat Ronald Reagan på besøg på New York Stock Exchange i 1980.
Politiken Historie #28
Har vi helt misforstået kapitalismens fader?
For fem år siden fyldte Karl Marx 200 år, og i den anledningafstedkom dengang en vældig palaver om den skæggede mands ansvar for den kommunistiske verdens dårligdomme og hans tankers anvendelighed i dag. I år fylder en anden af den økonomiske tænknings store skikkelser så rundt: Adam Smith runder 300 år.
Vi vil i den anledning se en lignende debat om hans tanker og arv? Næppe. For mens marxister har travlt med at argumentere for, at Marx’ teorier skam var fine nok, de er bare blevet brugt forkert mange steder, er der nok ikke så mange tidligere universitetsstuderende, der har haft Adam Smith på pensumlisten i løbet af deres studietid.
Det er egentlig ejendommeligt, for en mere indflydelsesrig tænker har vi næppe haft, og vores manglende viden om Adam Smith vil øge risikoen for, at vi også misforstår hans virke og gør det til en karikatur.
I denne udgave af Politiken Historie nuancerer journalist og tidligere politisk redaktør på TV 2 Nyhederne Kaare R. Skou billedet af den liberale økonomis fader. Og Skous portræt tegner ikke et portræt af en mand, der mente, at staten partout skulle blande sig udenom og lade markedskræfter råde fuldstændig frit. Faktisk tyder meget på, at Smith ville have rystet på hovedet over den måde, økonomien får lov at udfolde sig i vor tid.
Foruden den store hovedhistorie om arven fra Adam Smith byder denne udgave af Politiken Historie på fortællingen om den nordafrikanske kong Jugurtha, hvis krig med antikkens Rom kan bruges som moralsk rygstød i forbindelse med krigen i Ukraine. Derudover rehabiliterer vi Frankkrigs forhadte dronning Katarina af Medici, og så er der nazister på spil på vort hæderkronede Nationalmuseum. Det er ikke køn læsning.
God læselyst alligevel.
Fordele som Politiken Historie-abonnent
Det får du med et abonnement på Politiken Historie
Printmagasin
Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.
Digital adgang
Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.
Politiken Live
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.
Politiken Plus
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.
Om Politiken Historie
I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.
Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp til at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.
Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.
Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.