0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Bornholms Museum
Foto: Bornholms Museum

Russiske soldater og officerer i Rønne Havn, under den sovjetiske besættelse af Bornholm 1945-46 – men den kunne være blevet meget længere.

Et rødt Bornholm bag Jerntæppet: De russiske turister vænnede sig til at tænke på Bornholm som ’Østersøens Krim’

Mens Danmark fejrede befrielsen, blev Bornholm besat af Den Røde Hær. Læs inspektør på Bornholms Museum Jakob Seerups overvejelser om et ’Østersøens Krim’, der først genforenes med Danmark ved Murens fald i 1989.

FOR ABONNENTER

Bornholm befandt sig i en mærkelig situation. Tyskerne var væk, men der var stadig fremmede soldater i gaderne. De danske myndigheder håndterede situationen med største forsigtighed. De mange såkaldte ’russersager’ (typisk sager om vold, voldtægt og tyveri) blev tysset ned og slet ikke omtalt i lokale medier, men det blev dog indskærpet, at bornholmerne skulle passe bedre på deres cykler, og at salg af alkohol til soldater var strengt forbudt.

På alle niveauer fra Statsministeriet over amtmand Paul Christian von Stemann (1891-1966) i Rønne og ned til de enkelte politibetjente på gaden herskede en nervøs og afventende stemning. Man måtte udvise tilbørlig taknemmelighed for, at russerne havde befriet Bornholm, og man måtte tolerere en vis grad af uro med de op til 8.000 soldater på den lille ø. De sovjetiske officerer måtte ikke provokeres eller fornærmes. Tænk nu, hvis de ikke rejste hjem igen.

Lige nu: Få et ekstra magasin gratis med et abonnement på Politiken Historie

Læs mere