Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
Den ene af pandaerne i Københavns Zoo. Foto: Jonas Olufson
Nyhedsbrev - Politiken Historie

Kineserne kommer

Men hvordan skal vi forstå dem?

Nyhedsbrev - Politiken Historie

Kære Politiken Historie-læser


Parasollen er klappet sammen, sommervommen på slankekur og badesandalerne pakket væk. Her på redaktionen er ferien for længst slut, men vi har heldigvis et væld af nyheder til det kommende arbejdsår.


Først: Sjette udgave af Politiken Historie er på trapperne med et tema om dansk-kinesiske relationer gennem tiden. Forholdet går længere tilbage og rummer flere spændende historier, end man umiddelbart skulle tro.


Derudover er vi vældig glade for at annoncere, at Kongerækken senere på måneden er tilbage med en ny podcastserie om den danske guldalder. I forbindelse med Statens Museum for Kunsts udstilling ‘Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer’, der åbner 23. august, gennemgår vi historien om de begivenhedsrige årtier i 1800-tallet, da Danmark blev Danmark. Første afsnit er ude 21. august. Find podcasten i din foretrukne podcast-app eller på politikenhistorie.dk/podcast.


Live: I september kigger arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg forbi Pressen i Politikens Hus for at tale om sin nye bog VIKING. Holdet bag Kongerækken og Politiken Historie indtager værtsrollen alt imens ph.d. Andreas Bonde Hansen udfordrer den generelle opfattelse af vikinger i dagens Danmark.
Pandadiplomati og en dansk helt


Begejstringen ville ingen ende tage, da de nuttede vegetarbjørne i april gjorde deres entré i Københavns Zoo. Der var dog fra begyndelsen murren i krogene, om at kineserne havde lumske bagtanker med gaven (der koster den danske stat 5,4 mio. i leje om året). Forleden kunne Radio 24syv så berette, at kineserne var utilfredse med et kort i udstillingen, hvor øen Taiwan ikke fremstod som en del af Kina. Taiwan (hvis officielle navn er Republikken Kina) har siden 1949 kæmpet for sin uafhængighed fra Kina, og øens officielle mål var indtil 1991 at erobre fastlands Kina.


Det forekommer måske en smule hysterisk, at et landkort i en zoologisk have på den anden side af jorden kan vække anstød hos den kinesiske regering. Men hvis man ser på Kinas historie de sidste knap to hundrede år, er der måske hjælp at hente. Perioden fra Den Første Opiumskrig i 1839 mellem Storbritannien og Kina og frem til Maos magtovertagelse i 1949 var én lang kinesisk nedtur, hvor landet de facto blev opdelt og lå under for udenlandske magters skalten og valten. Til usigelig lidelse for den kinesiske civilbefolkning.


At kineserne fra et dansk synspunkt af og til forekommer en smule nærtagende hvad territoriale spørgsmål angår, har altså en god forklaring, hvor ubehageligt det kinesiske pres end kan synes.


Heldigvis for Danmark har vi indtil flere point i bogen hos kineserne. Og det kan vi blandt andre takke Bernhard Sindberg for, også kendt som ‘den danske Schindler’. Anden Verdenskrig hærgede længere i Kina end i Europa, og verden fik allerede i 1937 en forsmag på hvad krig mod civilbefolkninger medførte. Da Japan og Kina tørnede sammen i de blodige slag ved først Shanghai og siden Nanjing, blev civile nemlig taget som gidsler under konflikten. Systematisk voldtog japanske soldater kinesiske kvinder og myrdede civile i hobetal, især i Nanjing.


I Nanjing havde danske F.L. Smidth opført en cementfabrik og ansat den danske eventyrer Bernhard Sindberg som vagtmand, der skulle sikre at fabrikken ikke led overlast under de forestående kampe. Der var også tyske interesser på fabrikken, så fra efteråret 1937 vajede Dannebrog og hagekorsbanneret side om side i en bizar markering af et europæisk fristed som de japanske soldater skulle respektere.


Da Nanjing faldt i december 1937 accelererede uhyrlighederne og krigsfanger og civile blev myrdet og voldtaget på en skala, der kan sammenlignes med Holocaust i Europa. Sindberg åbnede på eget initiativ op for kinesiske civile, der på fabrikkens grund kunne søge tilflugt og tog endda på ekspeditioner ud i kampzonen, for at redde flere civile. Man regner med, at hans indsats reddede ca. 10.000 kinesiske civile liv. Her mange år efter husker kineserne stadig Sindbergs indsats, og ærede ham endda med en statue i 2017. Læs hele Peter Harmsens artikel om Sindberg her.
Det skal du opleve


Månedens helt store kulturbegivenhed må uden tvivl være åbningen af den nye udstilling på Statens Museum for Kunst, ‘Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer’. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Stockholms Nationalmuseum samt Petit Palais i Paris. En af de mest kreative perioder i dansk kunstliv faldt sammen med politiske og økonomiske kriser, der forandrede Danmark for altid. Redaktørerne på Politiken Historie viser rundt i udstillingen på åbningsdagen 23. august.


Selvom jubilæumsmarkeringerne af Første Verdenskrig så småt er ved at være overstået, er der stadig god grund til at beskæftige sig med konflikten. Gør dig selv den tjeneste og anskaf dig den amerikanske historiker Barbara Tuchmans mesterværk ‘Kanonerne i august’ om Første Verdenskrigs udbrud i 1914. Spændingen er uudholdelig og begivenhedsforløbet mesterligt fortalt. Et begivenhedsforløb på tredive dage, hvis konsekvenser stadig mærkes i dag.


Du kan stadig nå at se Ribe Kunstmuseums udstilling ‘Kristian Zahrtmann: Queer, kunst og lidenskab’, der løber frem til 1. september. Zahrtmann hører måske nok til blandt de mindre kendte danske malere, men der er absolut grund til at se blandt andet hans historiemalerier. Og når du ikke udstillingen i Ribe, kan den senere ses på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland og derefter på Den Hirschsprungske Samling i København.
Slutreplikken


Kulturens svar på Folkemødet i Allinge, nemlig Kulturmødet finder sted på Mors 22.-24. august. Her vil der være debatter, talks og foredrag om et væld af forskellige emner. Politiken er selvfølgelig også repræsenteret på en scene, og her vil redaktørerne bag Politiken Historie optræde 23. august 17.30-18, når vi diskuterer kulturens bløde magt, med udgangspunkt i de kinesiske pandabjørne i Københavns Zoo.


På vegne af redaktionen,