0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fra bogen 'Billeder fra en anden verden – De Kellerske Anstalters historie', Gads Forlag
Foto: Fra bogen 'Billeder fra en anden verden – De Kellerske Anstalters historie', Gads Forlag

Fra 1933 til 1980 var der op mod 20.000 børn og voksne anbragte i åndssvageforsorgen – i særforsorgen var der også bl.a. også mennesker, der var døve, blinde eller havde epilepsi, men langt de fleste var anbragt i det, man kaldte åndssvageforsorgen.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: Engang gemte vi de gale væk på afsidesliggende øer

I dette afsnit taler vi om dengang, hvor vi i Danmark gemte de folk, der var anderledes, væk på anstalter og afsidesliggende småøer. De blev kaldt moralsk åndssvage, sinker, idioter og degenererede, og var i løbet af 1900-tallet i særforsorgens varetægt, som blev styret af den danske stat.

Kongerækken hos Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen bestilte i 2019 en udredning, der skulle undersøge, hvad der foregik på statens anstalter. Historiker Poul Duedahl afleverede i april en rapport sammen med andre historikere, der viser, at mennesker i særforsogen blev udsat for vold og vanrøgt, spærret inde og udsat for overgreb. Nogle blev endda steriliseret.

Poul Duedahl fortæller i dette afsnit om den danske stats behandling af afvigerne, og hvordan den behandling hænger sammen med den opstarten af velfærdsstaten.

Annonce

Forsiden