Kongerækken hos Politiken Historie
Kongerækken er en podcast om gamle dage fra Politiken Historie.
Kongerækken er en podcast om gamle dage fra Politiken Historie.
Engang så vi internettet som kilden til uendelig oplysning. I dag mener mange, at det undergraver demokratiet. Det burde vi nok have forudset, for hver gang et nyt revolutionerende medie har gjort sit indtog i verden, har den vendt alting på hovedet. På godt og ondt.
Danmark samarbejdede med den tyske besættelsesmagt, men endte alligevel på de allieredes side. I fem afsnit gennemgår Politiken Histories podcast Kongerækken begivenhederne under den tyske besættelse af Danmark 1940-45 og diskuterer samarbejdspolitikken, som har delt vandene siden befrielsen.
I denne podcastserie tager Politiken Histories redaktører, Hans Erik Havsteen og Anders Olling, dig med på seks vandreture gennem danmarkshistorien. Podcasten er et supplement til en artikelserie om historiske vandreruter med reportager fra hvert af de seks steder.
I denne serie ser Kongerækken hos Politiken Historie nærmere på sagnkongerne fra Lejre. Vikingetidens Lejre er både sagn og historie, og kong Skjold og hans efterkommere er nok mere som fantasi end fakta. Men de seneste årtiers fund i området viser, at landsbyen ved Roskilde i den sene jernalder og vikingetiden var sæde for mægtige konger.
Podcastserien Genforeningen sætter over seks afsnit fokus på Sønderjyllands historie og Genforeningen i 1920.
Kongerækkens serie Arktiske Eventyr gennemgår i fire afsnit Grønlands historie fra vikingen Erik den Røde over Hans Egede og til diskussionen om Grønlands modernisering og udviklingen i retning af større selvbestemmelse. Ender det mon i løsrivelse fra Danmark?
Perioden mellem Napoleonskrigene og 1864 skabte det Danmark, vi kender i dag. Her opstod ideen om en særlig dansk identitet, den grundtvigske folkelighed og oplysning fik luft under vingerne og tankerne om et folkestyre fik sit endelige gennembrud i 1848. Derfor er Guldalderen med sin kulturelle og kunstneriske vækkelse siden blevet glorificeret trods nød, social uro og blodige krige.
Byen på de syv høje har haft stor betydning for vores samfund og kultur, og i en todelt serie gennemgår Kongerækken Roms udvikling fra de blodige myter om byens oprindelse over storhedstiden til imperiets dramatiske fald.
Historien er fyldt med mænd, men også kvinder har gennem historien svunget sværdet, styret rigets finanser og brudt normerne. Kongerækken tegner i 10 afsnit portrætter af markante kvindeskikkelser fra de seneste 1.000 år.
Danmark er et land formet af krig. Denne serie gennemgår dansk krigshistorie fra de tidligste vikingeangreb til de seneste årtiers aktivistiske udenrigspolitik. Tag med ud på de slagmarker, der har skabt Danmark – både mentalt og geografisk.
I 1517 satte Martin Luther skub i en religiøs revolution, der skulle ændre verden for altid. I denne serie gennemgår Kongerækken Martin Luthers udvikling fra ydmyg munk til oprørsk reformator, skildrer Danmarks reformation og trækker trådene op til i dag.
Episke slag, stærke bystater og store tænkere. Oldtidens Grækenland har haft umådelig stor betydning for europæisk kultur og samfund.
Lyt i denne serie til Kongerækkens nedslag i danmarkshistorien helt fra de tidligste sagnkonger til kvindernes valgret i 1915.
Kan du din kongerække? Ellers er der hjælp at hente her. Hør hele serien om de danske regenter fra Gorm den Gamle til Margrethe 2.