0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ukendt fotograf/Nationalmuseet
Foto: Ukendt fotograf/Nationalmuseet

En tysk soldat ligger død på gaden efter kampene ved Amalienborg i København under besættelsesmagtens aktion mod politiet 19. september 1944. I cirklerne i baggrunden ligger flere dræbte tyskere.

Samarbejde og modstand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samarbejde og modstand #4: Hadet blev sluppet løs efter samarbejdets fald

Efter samarbejdspolitikkens sammenbrud skærpedes kampen yderligere, og Hitler beordrede henrettelse uden rettergang for de danske modstandsfolk, hvilket faktisk blev modarbejdet af den rigsfuldbemægtigede Werner Best.

Samarbejde og modstand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kongerækken hos Politiken Historie

Samarbejde og modstand #4: Hadet slippes løs
Samarbejde og modstand #4: Hadet slippes løs

Henter…

Modstandsgrupper som Holger Danske og BOPA udførte stadig mere ambitiøse sabotageaktioner og gik ikke længere af vejen for at skyde sig vej ind i de fabrikker, der skulle sprænges i luften. Det resulterede efterhånden i nazistiske gengældelsesaktioner i form af vilkårlige likvideringer og modsabotage.

Henrettelserne af modstandsfolkene fra Hvidstengruppen førte i sommeren 1944 til en stor folkestrejke i København, hvis tumulter og oprørslignende karakter kostede mere end 100 mennesker livet i juni og juli 1944.

I efteråret tyskerne til at rykke ud mod det danske politi, der i tyskernes øjne mere lignede en ventende oprørshær end en garant for ro og orden. I fraværet af ordensmagten tiltog kriminaliteten, og modstandskampen forbitredes yderligere. Ikke mindst på grund af den nazistiske erstatning ved navn Hilfspolizei, der spredte panik i gaderne med deres fremfærd.

Det begyndte at ligne en borgerkrig.

Serien udkommer i samarbejde med Frihedsmuseet.

Læs mere:

Annonce

Forsiden