0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Erik Petersen
Foto: Erik Petersen

5 glade piger på vej over Kongens Nytorv 5. maj 1945. Fra venstre: Gerda Herskind, Inger Thorsmark Bluhme, Kirsten Kruse, Elna Pedersen og Maria Lyster Nielsen.

Samarbejde og modstand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samarbejde og modstand #5: Jublen under befrielsen skyggede for overgrebene

Nervøsiteten var udbredt i befolkningen op til befrielsen. Men lige så snart krigen var ovre, begyndte kampen om sandhederne.

Samarbejde og modstand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I foråret 1945 var de fleste danskere nervøse. Selv om civilsamfundet ikke var helt brudt sammen, var der knaphed på de brændsel og de fleste varer. Transport mellem landsdelene var noget nær umuligt, og der var skyderier og eksplosioner i de større danske byer næsten hver dag.

Man ventede på befrielsen, men vidste ikke, om tyskerne ville kæmpe deres sidste slag i Danmark. Det var også usikkert, om befrielsen ville blive gennemført af russerne eller de vestallierede.

Forløsningen og glæden var derfor stor, da tyskerne overgav sig 5. maj 1945, og briterne kort efter rykkede ind. Men for de såkaldte tyskertøser og mistænkte værnemagere var befrielsesdagene langt fra nogen glædesrus. Snart fulgte retsopgøret og spørgsmålet om, hvem der skulle lede det befriede Danmark.

Spørgsmålene om ret og uret under besættelsen og i efterkrigstiden er ikke noget lukket kapitel.

Serien udkommer i samarbejde med Frihedsmuseet.

Læs mere:

Annonce

Forsiden