0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
H.S. Wong
Foto: H.S. Wong

Det japanske angreb på Kina var en katastrofe for civilbefolkningen. Her Shanghai i august 1937.

Danske Bernhard spillede nøglerolle i kinesernes kamp mod japanerne

Danske Bernhard Sindberg kom til at at spille en nøglerolle i den kinesiske kamp mod det japanske imperium under Anden Verdenskrig. Selvom han stort set er glemt i Danmark, mindes han i dag som en helt i Kina.

FOR ABONNENTER

Haubroe, der siden er afgået ved døden, var en af de sidste danskere, der som voksen havde været i Kina under Anden Verdenskrig. Jeg begyndte at interessere mig for ham og hans jævnaldrende, mens jeg boede og arbejdede som journalist i Kina og Taiwan i en 20-årig periode fra 1990’erne og frem. Man hørte om dem af og til, eller læste om dem i små bidder. Men deres historie er kun sjældent blevet fortalt. Ikke desto mindre kom flere af dem til at spille en vigtig rolle.

EN AF DEM VAR BERNHARD SINDBERG (1911-83). Aarhusianeren med den blonde manke charmerede sig ind på mange, men gjorde også indtryk på sine omgivelser med sit hidsige temperament. Han var grebet af eventyrlyst, og som mange andre i sin generation valgte han at tage ud at sejle. Hans karriere gjorde mange krumspring, og han var blandt andet en overgang i Fremmedlegionen, som han deserterede fra, inden han i midten af 1930’erne endte med mere eller mindre permanent at have base i Kina. Her befandt han sig også, umiddelbart efter at Den Kinesisk-Japanske Krig i sommeren 1937 var brudt ud i nærheden af Beijing.

Læs eller lyt til resten af artiklen som abonnent på Politiken Historie

Introtilbud:

6 måneder for 299 kr.