0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Erik Petersen/Ritzau Scanpix
Foto: Erik Petersen/Ritzau Scanpix

Forfatteren Olga Eggers (afbildet på forsiden) vendte midt i 1930'erne Socialdemokratiet ryggen og blev trods et tidligere kærlighedsforhold til den jødiske Georg Brandes glødende antisemit. Hun blev medlem af NSAP og skrev artikler for det stærkt antijødiske blad Kamptegnet. Bl.a. skrev hun: »Jøden skal ikke kun ud af forretninger og varehuse i vort land - men af Danmark i det hele taget«. Her er hun blevet arresteret kort før sin død i 1945.

Antisemitismen ulmede i 1930’ernes Danmark

Danskerne afviste nazismen, og Folketinget lovgav mod racistiske ytringer. Alligevel stak antisemitismen sit grimme ansigt frem i mellemkrigstidens Danmark.

FOR ABONNENTER




I JUSTITSMINISTERIET VAR MAN imidlertid i fuld gang med at forberede en retssag mod landets mest fremtrædende antisemitter for at afprøve lovgivningens rammer.

Allerede i oktober 1936 havde den socialdemokratiske justitsminister, K.K. Steincke (1880-1963), rejst en foreløbig sigtelse mod seks personer for overtrædelse af straffelovens paragraffer om injurier og bagvaskelse efter den daværende blasfemilovgivning, der angik »forhånelse af noget her i landet bestående trossamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse«.

Det blev indledningen til en årelang juridisk kamp mod danske antisemitter.

Den retslige undersøgelse stod på i næsten et år, før sagen endelig kom for Københavns Byret i slutningen af august 1937.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere