Fra det kejserlige konservative Wien, styret af Habsburgerne, sugede Beethoven tidens nye, revolutionære tendenser til sig, selv om det var forbundet med livsfare at bekende sig til dem. Han talte varmt om frihed og så Napoleon (1769-1821) som en helt, der stræbte efter det samme på sit område, som Beethoven stræbte efter på kunstens.
Den britiske professor emeritus John Clubbe (1938-) formulerer det sådan, at Beethovens ånd var revolutionær – og at den kendte komponist var det samme, både politisk og socialt.
Beethoven opførte sig som en banebryder. Før ham havde det at være komponist groft sagt været at være håndværker. Haydn var ansat i fyrstelig tjeneste hos Esterházy-familien, og selv om Mozart frigjorde sig fra sin ansættelse hos ærkebiskoppen i Salzburg og flyttede til Wien som freelancekomponist, tog han hensyn til publikums smag. Beethoven levede ganske vist af penge fra Wiens musikelskende adel. Men hans musik blev skabt ud fra en personlig trang, og han gik ikke på kompromis. »Hvad rager Deres violin mig?« skal han have vrisset af en musiker, der klagede over, at Beethovens noder var vanskelige at spille.
Bliv abonnent på Politiken Historie
...og få adgang til hele artiklen og meget mere!
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her