0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Creative Commons, Library of Congress
Foto: Creative Commons, Library of Congress

Det vrede geni Beethoven fylder 250: »Hvad jeg skider, er bedre end noget, du nogensinde har tænkt«

Ludwig van Beethoven anerkendte ingen autoriteter ud over sin egen kunstneriske skaberkraft. Den ikoniske komponist var grov i munden, revolutionær, og hvad vi i dag ville kalde politisk venstreorienteret. I år fejres 250-året for hans fødsel.

FOR ABONNENTER

Fra det kejserlige konservative Wien, styret af Habsburgerne, sugede Beethoven tidens nye, revolutionære tendenser til sig, selv om det var forbundet med livsfare at bekende sig til dem. Han talte varmt om frihed og så Napoleon (1769-1821) som en helt, der stræbte efter det samme på sit område, som Beethoven stræbte efter på kunstens.

Den britiske professor emeritus John Clubbe (1938-) formulerer det sådan, at Beethovens ånd var revolutionær – og at den kendte komponist var det samme, både politisk og socialt.

Beethoven opførte sig som en banebryder. Før ham havde det at være komponist groft sagt været at være håndværker. Haydn var ansat i fyrstelig tjeneste hos Esterházy-familien, og selv om Mozart frigjorde sig fra sin ansættelse hos ærkebiskoppen i Salzburg og flyttede til Wien som freelancekomponist, tog han hensyn til publikums smag. Beethoven levede ganske vist af penge fra Wiens musikelskende adel. Men hans musik blev skabt ud fra en personlig trang, og han gik ikke på kompromis. »Hvad rager Deres violin mig?« skal han have vrisset af en musiker, der klagede over, at Beethovens noder var vanskelige at spille.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix

Kvinden bag abortafgørelsen fra 1973 fik ikke selv meget ud af den fri abort

Ukendt/Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

En overset del af danmarkshistorien:  Operation sul på kroppen

Caroline Niegaard. Originalfoto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Ebrahim Noroozi/Ritzau Scanpix

Erdogan har sat sig i en prekær situation.  Ven eller fjende?