0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Frihedsmuseet
Foto: Frihedsmuseet

KK eller Jørgen Jespersen ses her i uniform i befrielsesdagene. Han og hans ven HC var blandt de yngste topfolk i den danske modstandsbevægelse.

Myten om de brave danskere: Modstandsbevægelsens purunge pionerer

De to teenagere Jørgen Jespersen og Hans Edvard Teglers gik stadig i skole, da de tog kampen op mod den nazistiske besættelsesmagt. Trods deres alder hørte de ved krigens slutning til i modstandsbevægelsens top. Men de tilhørte et mindretal. Faktisk kæmpede flere danskere med tyskerne end mod dem.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

En af de mere spektakulære personer i den danske modstandsbevægelse var Bopa’s Jørgen Jespersen, eller som hans kodenavn lød: KK.

Han var blot 14 år, da Danmark blev besat 9. april 1940, men var fra begyndelsen indigneret over det officielle Danmarks tilsyneladende betingelsesløse overgivelse. Han følte, at det etablerede samfund og ’de gamle’ havde svigtet Danmark og dets ungdom.

Jørgen Jespersen kom fra et borgerligt hjem med en kongetro far og med råd til vaskekone en gang om ugen. Her var det holdningen, at man burde sætte sig til modværge mod besættelsesmagten, om end forældrene ikke så noget behov for, at nogen familiemedlemmer skulle gå aktivt ind i kampen.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere