0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Carolyn Kaster/AP
Foto: Carolyn Kaster/AP

Med Donald Trump har amerikanerne oplevet et markant brud med retorikken om amerikansk exceptionalisme

Forestillingen om amerikansk exceptionalisme er blevet brugt som argument for amerikansk dominans på den verdenspolitiske scene, men ideen kan også bruges som grund til at isolere sig. Med Donald Trump går USA efter alt at dømme i den sidste retning.

FOR ABONNENTER

Sådan skrev den amerikanske historiker Richard Hofstadter i begyndelsen af 1960’erne. Udtalelsen var ment som en nøgtern konstatering af, at det amerikanske samfund havde fulgt et andet udviklingsmønster end europæiske samfund, men den afspejlede også Hofstadters egen forankring i USA’s store fortælling – fortællingen om ’amerikansk exceptionalisme’.

Forfatteren Salman Rushdie har engang bemærket, at »hvad Amerika elsker mest, behøver mest ... er myten om sig selv«, og en central del af den myte har altid været, at USA ikke blot var en europæisk aflægger, men en ny og fundamentalt anderledes nation.

Så sent som i 2010 spurgte Gallup amerikanerne, om de var enige i udsagnet:

»USA har på grund af sin historie og forfatning en unik karakter, der adskiller den fra andre nationer som den mest storslåede i verden«.

Hele 80 procent af de adspurgte tilsluttede sig udsagnet.

Der findes dog også en anden udgave af exceptionalismen, som især fokuserer på de områder, hvor USA adskiller sig negativt fra andre vestlige nationer – antallet af borgere, der lever under den officielle fattigdomsgrænse, den enorme mængde skydevåben og det høje antal amerikanere, der årligt dræbes af skud, den fortsatte anvendelse af dødsstraf, den store sociale ulighed og den omstændighed, at 30 millioner amerikanere fortsat ikke er dækket af sygeforsikring.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere