0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ukendt fotograf/Public Free Domain
Foto: Ukendt fotograf/Public Free Domain

Eugene Debs agiterer kort før sin anholdelse i 1918. Hans opfordring til at gøre modstand mod den netop indførte værnepligt fik ham spærret inde.

Bernie Sanders' succes er lysår fra den virkelighed, som mødte hans forgænger Eugene Debs

Eugene Debs kæmpede for et rødt USA, men endte bag tremmer. I dag er han et af Bernie Sanders’ politiske idoler, og den amerikanske socialisme vejrer morgenluft.

FOR ABONNENTER

Men for mange amerikanere i dag er begrebet socialisme ikke på samme måde som under den kolde krig et skældsord. En generation af unge, der ikke oplevede truslen fra Sovjetunionen, har i stedet mærket følgerne af en finanskrise og lever med udsigten til klimaforandringernes omfattende konsekvenser. For dem kan socialismen tilbyde en løsning på nogle af de udfordringer, som USA og deres generation står over for.

Gennem to valgkampe har Bernie Sanders præsteret at skaffe socialisme en mere fremtrædende plads i den politiske debat i USA. Unge demokrater blev tiltrukket af den 78-årige erklærede socialist, og næsten 10 millioner stemte på ham ved primærvalgene i 2020. Opbakningen var ikke nok til at gøre Sanders til præsidentkandidat, men alligevel var hans succes lysår fra den virkelighed, som mødte hans socialistforgænger Eugene Debs i begyndelsen af det 20. århundrede.

Det sidste af fem forgæves forsøg på at blive præsident som socialistisk kandidat placerede ham nemlig i en fængselscelle.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix

Kvinden bag abortafgørelsen fra 1973 fik ikke selv meget ud af den fri abort