0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

To danske søfolk blev kidnappet, da fregatten Niels Ebbesen skød med skarpt mod skotsk fiskefartøj

Brexit har genoplivet en gammel kamp om havets ressourcer. Det skulle dog nødigt ende som i 1961, hvor danske søfolk skød mod en skotsk trawler, der havde nettet fremme lidt for tæt på Færøerne. Læs kapitlet fra marinehistoriker Søren Nørbys nye bog ’Med fornøden dristighed. Dramatiske beretninger fra Flådens historie’.

FOR ABONNENTER

Ted Wood blev derpå hentet om bord i den danske fregat. Her vedgik han, at han været på grænsen til færøsk territorialfarvand, men forklarede, at det var sket ved et uheld, mens Red Crusader cirklede rundt for at klare sit trawl.

Hans forklaring blev ikke vurderet sandsynlig, og Ted Wood fik besked på, at han og hans skib var tilbageholdt, mistænkt for at have fisket ulovligt i færøsk farvand. Red Crusader skulle derfor følge med Niels Ebbesen til Thorshavn, hvor den lokale ret skulle afgøre, om trawleren havde fisket på ulovligt område, og hvad Ted Wood i så fald skulle betale i bøde for dette. En dom i en sådan sag betød normalt, at Red Crusaders fangst og fangstredskaber ville blive konfiskeret, og skibets ejer idømt en større bøde.

Ted Wood fik samtidig besked på, at to af fregattens besætningsmedlemmer ville følge med ham retur til Red Crusader for at sikre, at trawleren fulgte med Niels Ebbesen til Thorshavn. Boardingholdet, der bestod af skibets fiskeriofficer, den 30-årige søløjtnant Hjalgrimur S.T. Bech og den 19-årige korporalelev og signalgast Ole A.J. Kropp, skulle have omfattet en tredje mand, men han var for søsyg til at deltage. Hvad der skulle få stor betydning for de følgende begivenheder var, at hverken Bech eller Kropp var bevæbnet.

Læs eller lyt til resten af artiklen som abonnent på Politiken Historie

Læs mere