0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Vladimir Putin giver den som historiker: Ukraine er russisk territorium, og Polen var selv skyld i Anden Verdenskrig

Det er en dødsensfarlig disciplin at omskrive fortiden, så den kan retfærdiggøre den fremtid, man ønsker. Senest har den russiske præsident, Vladimir Putin, redegjort for, at Ukraine i virkeligheden er russisk – og at Polen selv var skyld i Anden Verdenskrig. Spoiler: Det passer ikke.

FOR ABONNENTER

At fortolke eller omskrive fortiden, så den passer bedre med nutiden og ikke mindst den fremtid, man ønsker, er en udbredt disciplin. På dansk kaldes det historiebrug eller erindringspolitik. De senere år er også den russiske præsident, Vladimir Putin, ved flere lejligheder sprunget ud som noget så støvet som historiker.

Putin gav i sommeren 2021 en lang forklaring på, hvorfor Ukraine i virkeligheden er russisk. Siden december 2021 har 100.000 tropper stået rundt om Ukraine (mange af dem har stået der helt siden 2014, da Krim blev annekteret), mens Putin udsteder trusler og advarsler til EU, USA og Nato og kræver, at Europa skal være russisk interessesfære.

I sommeren 2020 proklamerede han, at det var den polske regering selv, der var skyld i, at Polen blev angrebet, og at Anden Verdenskrig begyndte 22. juni 1941. Hvad det skal bruges til, har vi endnu til gode at se. Men det er ikke kun i Polen, det lyder ildevarslende.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden