Politiken Historie #22
Den Politiske Arena
I det aktuelle nummer af Politiken Historie kan du læse om, hvordan alverdens ledere gennem historien har udnyttet sporten som brik i deres politiske magtspil.
Video: Det Danske Filminstitut
Politiken Historie #22
Tema: Sport og politik
Sport og politik hænger sammen. Platon ville have undret sig, hvis Politiken Historie havde bedt ham om en kommentar til denne påstand. For de gamle grækere hang religion, politik og sport tæt sammen, som lektor i klassisk græsk Thomas Heine påviser i sin artikel.
Alverdens autoritære ledere er heller ikke i tvivl om, at de med fordel kan bruge sporten til at styrke deres magtposition. Egyptens præsident al-Sisi og Qatars emir al-Thani glæder sig, når det lykkes at få et VM i håndbold eller fodbold til landet.
Under den kolde krig var lederne i både øst og vest klar over, at medaljer ved OL talte i det ideologiske kapløb. Så alle kneb blev taget i brug, som Hans Bonde, professor i historie, i sin artikel redegør for. De kneb gjorde Hitler også brug af ved OL i 1936, skriver idrætshistoriker Nina Skyhøj.
Det historiske perspektiv er klart. Det er naivt at tro, at sport og politik kan adskilles, hvilket også har vist sig med hidtil uhørt klarhed i sportsverdenens udelukkelse af Rusland efter invasionen i Ukraine.
Det er ikke kun antidemokratiske ikke-vestlige stater, der benytter sig af blød magt, skriver analytiker Stanis Elsborg. Da London i 2012 var vært for OL, fremstillede englænderne sig selv som uhøjtidelige med fokus på velkendte fænomener som The Beatles, Harry Potter og James Bond, mens de mørke sider af nationens historie blev udeladt.
Der er andet i livet end sport, så i dette nummer kan du også læse om, hvordan UFO’er ikke længere blot er fri fantasi, hvorfor den franske præsident har så meget magt, og om Sophie Brahe, der i renæssancen var en af de få kvindelige kemikere.
Magasinet med tema om sport og politik er på gaden 7. april.
Fordele som Politiken Historie-abonnent
Det får du med et abonnement på Politiken Historie
Printmagasin
Med et printabonnement får du et 100-siders magasin bragt til døren seks gange årligt. Hvert nummer har et bærende tema, som fylder omtrent 40 af magasinets 100 sider. Her belyser magasinet i en række artikler et af tidens store emner: Klimaforandringer, Europas stilling i en verden, hvordan demokratiet er på tilbagetog, USA’s krise under Trump eller den grønlandske drøm om selvstændighed.
Digital adgang
Alle abonnenter har adgang til alle artikler, oplæste artikler, alle tidligere magasinudgivelser som e-avis og podcasts på politikenhistorie.dk og i Politiken Histories app.
Politiken Live
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på alle Politikens live-arrangementer, bl.a. foredrag og debatter.
Politiken Plus
Som abonnent på Politiken Historie får du rabat på produkter i Politiken Plus. For eksempel kan du få rabat hos en lang række danske museer og få 15% på bøger hos Saxo.
Om Politiken Historie
I en verden fyldt med ekkokamre og polarisering er det vigtigere end nogensinde at forstå de begivenheder, der har formet verden. De historiske bånd, der binder os sammen, hvad end vi er født ved årtusindeskiftet eller før Ruder Konge var knægt.
Historie er nemlig mere end fortællinger fra gamle dage. Den er en hjælp at forstå verden, og hos Politiken Historie tror vi på, at en dybere forståelse af vores egen tid begynder med en granskning af fortiden.
Derfor giver vi dig ikke et hurtigt nyhedsoverblik. Faktisk er det nærmere omvendt. Vi giver dig muligheden for at stoppe op, sætte verden lidt på pause og fordybe dig i fascinerende og væsentlige, historiske fortællinger fortalt af de dygtigste eksperter fra ind- og udland.
Med et abonnement på Politiken Historie får du et 100-siders magasin hver anden måned, digital adgang til alle tidligere magasinudgivelser, podcastserien Kongerækken, samt adgang til over flere hundrede oplæste artikler.