0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Petersborg eller Paris? I arkaderne promenerede borgerskabets fruer og sikrede sig den nyeste mode. Her mærker man ikke, at byen blev grundlagt på ‘tårer og lig’ som historikeren Nikolaj Karamsin (1866-1826) formulerede det. Passage ved Nevskij-Prospekt ca. 1900.

Rusland og Danmark: Sankt Petersborg - En by i Rusland

Skt. Petersborg har siden sin grundlæggelse været et symbol på Ruslands splittede selvopfattelse og modsætningsfyldte kultur. Byens historie er for os i Vesten en nøgle til at forstå det store land.

FOR ABONNENTER

Hvad en vesteuropæisk gæst som Brandes kunne bemærke i Skt. Petersborg, var udfoldelsen af en vækst af nærmest eksplosiv karakter. Fra begyndelsen af 1860’erne var byens befolkning begyndt at vokse hurtigere (fra ca. en halv million indbyggere), og i de sidste årtier inden Første Verdenskrig var væksten for alvor accelereret: Fra ca. 884.000 indbyggere i 1885 til ca. 2,3 millioner i 1915. Selv om en del af tilvæksten var midlertidig og sæsonpræget, når eksempelvis arbejdere forlod byen for at hjælpe til med høsten, var den alligevel med til at gøre Skt. Petersborg til en metropol, kun overgået af London og Paris.

Skt. Petersborgs store vækst var ikke kommet ud af ingenting. I løbet af 1890’erne havde Rusland verdens hurtigst voksende økonomi. Med en vækst på otte procent om året overhalede Rusland både de store vesteuropæiske lande og USA som verdens førende producent af kul, olie, stål og korn. Landets enorme naturlige ressourcer gav Rusland potentialet til at blive en ny økonomisk stormagt. Som hovedstad og folkerigeste by i dette rige var Skt. Petersborg også landets vigtigste industricentrum, faktisk blandt de største i verden.

Som andre store byer var Skt. Petersborg også i disse år i færd med at undergå omfattende teknisk modernisering i form af elektrisk lys, sporvogne, telefonforbindelser, vandforsyning, kloakering og nye transportforbindelser til omverdenen. Om end det gamle traditionelle Rusland stadig færdedes i de nye rammer, var den modernitet, som Brandes bemærkede, i hastig fremvækst.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Kontrafaktisk:  Hvad nu, hvis den polske regering ikke havde frygtet en russisk invasion?

Adolf Hitler/Wikimedia Commons

Kontrafaktisk:  Hvad nu, hvis Hitler var blevet kunstmaler?