0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Store Nordiske Krig: Da den danske hær fandt artilleriet frem, blev det fatalt for indbyggerne i nordtysk by

I 1712 rasede Store Nordiske Krig i Europa. Danmarks arvefjende Sverige var trængt op i en krog, så den danske kong Frederik 4. øjnede en mulighed for at erhverve sig nyt land. Det gik hårdt ud over byen Stade i Nordtyskland.

FOR ABONNENTER

Men Sverige besad stadig store ressourcer, og som den græske historieskriver Thukydid skrev, er krig en hård læremester. Og de første krigsår havde i sandhed været hårde ved Danmark. Hæren blev besejret i slaget ved Helsingborg 10. marts 1710 og tvunget til at rømme Skåne.

Et forsøg på en fælles dansk-russisk landgang på den svenske kyst blev bogstavelig talt blæst fra havet, og den danske flåde undgik kun med god manøvrering og Iver Huitfeldts heltemodige offer på linjeskibet ’Dannebroge’ et katastrofalt nederlag, da svenskerne overrumplede den i Køge Bugt 4. oktober 1710. I mellemtiden gik koalitionspartneren Rusland fra sejr til sejr.

Ingermanland og de svenske provinser i Baltikum blev erobret, og med grundlæggelsen af Sankt Petersborg på ruinerne af den svenske fæstning Nyenskans viste Ruslands tsar Peter, at hans stat herefter var en stormagt i Østersøen. Forsøg på at erobre de svenske provinser i Nordtyskland, Wismar og Pommern med byen Stralsund og øen Rügen, var indtil videre strandet på kævl mellem koalitionspartnerne.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix