0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Værdig eller uværdig: Læs om folkevalgte, der er blevet smidt ud af Folketinget

Et politisk flertal finder ikke Inger Støjberg værdig til at sidde i Folketinget efter hendes rigsretsdom. Læs om tre folkevalgte, der tidligere har måttet ind og afsone, og om dem, der blev smidt ud.

FOR ABONNENTER

Artiklen er opdateret 13. august 2021

Den stærke oppositionsleder smidt i kachotten af Estrup

Venstremanden Christen Berg havde opbakning fra et flertal i Folketinget, men højremanden J.B.S. Estrup sad alligevel på regeringsmagten med støtte fra kongen. Det udviklede sig til en bitter forfatningskamp, der efter et optrin i Holstebro i 1885 endte med en højesteretsdom på seks måneders fængsel til oppositionslederen. I sommeren 1885 var Christen Berg på turné i Jylland for at holde taler.

Men i Holstebro tog den lokale politimester opstilling ved siden af talerstolen, hvilket Berg opfattede som en provokation og nægtede at tale, før han var væk. Politimesteren blev herefter fjernet med magt, angiveligt efter Bergs ønske, og det blev myndighedernes chance for at få ram på ham. Efter fængselsopholdet blev Berg fejret som helt, men opholdet svækkede hans helbred, og han mistede sin position som bevægelsens ledende skikkelse. Fem år senere døde han af den diabetes, han fik i fængslet.

Kort før folketingsvalget i september 1971 var det radikale folketingsmedlem og fiskeri- og grønlandsminister A. C. Normann skyld i en trafikulykke i Nordsjælland. Hændelsen kostede to personer livet, mens to andre blev voldsomt kvæstet. I sin ministerbil måtte Normann en mandag morgen på vej til Christiansborg bremse hårdt op under en overhaling og mistede ved det herredømmet over køretøjet. I den efterfølgende retssag blev han dømt for uagtsomt manddrab og groft uforsvarlig kørsel.

Han fik 30 dages hæfte i landsretten. Politikerne var efter dommen splittede på tværs af partierne, men 23. november 1972 erklærede et lille flertal på 88 mod 70 Normann uværdig til at sidde på tinge. Da resultatet blev læst op, var folketingssalen stille, og A. C. Normann samlede sine papirer sammen og forlod lokalet for sidste gang efter 22 år som folkevalgt. På pladsen ved siden af kneb partifællen Else-Marie Ross en tåre. Hun havde stemt for forslaget om udsmidning af eks-ministeren.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere