0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ukendt fotograf/Archives Center, National Museum of American History. Cyanotopi: Christine Cato
Foto: Ukendt fotograf/Archives Center, National Museum of American History. Cyanotopi: Christine Cato

Et stort publikum var til stede på stranden Shakespeare Beach ved Dover, da den danske svømmer Mille Gade havde krydset Den Engelske Kanal 28. august 1926 fra Cap Gris-Nez på den franske kyst.

Da Mille Gade svømmede over den Engelske Kanal, forventede man ikke den slags af kvinder

Hun viste styrke og udholdenhed som få. Når hun satte sig et mål, gjorde hun alt for at nå det. Og så var hun mor til to. Danskamerikaneren Mille Gade rystede omverdenen, da hun i 1926 svømmede over Den Engelske Kanal.

FOR ABONNENTER

Journalister fra de største engelske og amerikanske aviser var mødt op. En af dem beskrev, hvordan udmattelsen nærmest lyste ud af Mille Gade, da hun tog sine sidste svømmetag og nærmede sig stranden. I femten og en halv time havde hun kæmpet for at nå hele vejen fra Frankrig til den sydengelske kyst nær Dovers berømte hvide kalkklinter.

Nu var hun fremme. Så snart hun kunne bunde, fik hun fodfæste i sandet og rejste sig snart helt op i vandet til folks store jubel inde på stranden. Mille forsøgte at løfte armene op over hovedet i triumf, men måtte give op. Trætheden var for massiv, armene for tunge.

Med vaklende og usikre skridt begyndte hun at gå de sidste meter ind mod land. Da en bølge slog ind og ramte hende, var hun tæt på at falde. Hun tog svømmebrillerne af og kunne tydeligere se, hvor mange mennesker der var mødt op for at tage imod hende.

Få skridt længere fremme kollapsede hun af udmattelse i armene på sin træner.

Harriet Mille Clemington Carson lød hendes fulde navn. Verdenspressen omtalte hende som en amerikansk svømmer, og den betegnelse var heller ikke forkert. Syv år før sin store præstation var hun nemlig udvandret til USA, hvor hun havde bosat sig i New York. Men Mille Gade var født og opvokset i Vejle.

Mille Gade kom til verden i 1897, og fra en ganske ung alder fik svømningen tag i hende. Hun trænede ivrigt i Vejle Fjord, hvor hun også var livredder på den lokale badeanstalt.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden