0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Kauslunde Gamborg Lokalhistoriske Arkiv
Foto: Kauslunde Gamborg Lokalhistoriske Arkiv

Kender du til Emilie Demant? Hun var en pioner inden for antropologisk feltarbejde

I sommeren 1907 rejste maleren Emilie Demant alene til svensk Sameland, der dengang hed Lapland, for at leve i en samefamilie. Hun nedfældede samen Johan Turis fortælling, da han forfattede bogen ’Muittalus samid birra’, om samernes liv. Bogen var den første af sin art og gjorde både Demant og Turi kendte i store dele af verden. Politiken Historie bringer et bearbejdet uddrag fra ’Dansk Ekspeditionshistorie Bind 2 1850-1945’.

FOR ABONNENTER

Allerede dengang jagtede de den helt særlige oplevelse, som helst ikke skulle deles med alt for mange andre. Målet var Lapland med en vild natur og farverige samer, som på den tid blev kaldt lapper. Den yngste af de to søstre, Emilie Demant, havde dog andre ambitioner end at være almindelig turist. Hun ville opleve et personligt møde med samerne, som hun havde drømt om, siden hun som barn læste den finsk-svenske digter Zacharias Topelius’ eventyr om Sampo Lappelill.

På vej hjem fra Narvik gik drømmen i opfyldelse og ændrede hendes liv. I 1942 beskrev hun mødet:

»Sommeren 1904 traf jeg første Gang Johan Turi. Det var i et Malmtog mellem Riksgränsen og Torneträsk. Vi følte os straks tiltrukket af hinanden, men kunde ikke tale sammen, før en finsk Medrejsende traadte til som Tolk«.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden