0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Polfoto
Foto: Polfoto

Emma Gad fik ry for at være præget af strenghed på grund af sin manual i korrekt etikette. Hun ser også skrap ud på de fleste portrætter, men karakteristikken er ikke helt dækkende.

Takt & tone: Etikettebog for nyrige gullaschbaroner

Emma Gad er blevet et billede på småborgerlighed, men håndbogen ’Takt og Tone’ var i datiden en effektiv guide til jævne folk, der ville begå sig på de øvre sociale klassetrin.

FOR ABONNENTER

Eksempelvis lyder en retningslinje fra bogen: »Damer, der ejer Smykker, bør ikke tage disse paa om Formiddagen, særlig ikke Diamanter«, og når tidens tema er overlevelse, virker det som et både overfladisk og ubrugeligt råd. På den anden side var der brug for en rettesnor i den undtagelsestilstand, man var blevet efterladt i efter krigen.

For det traditionelle borgerskab blev ’Takt og Tone’ derfor set som et konkret forsøg på at fastholde den dannelseskultur, de kendte så godt, og som nu var i fare.

For andre blev bogen en slags manual. Det gjaldt den store gruppe mennesker, som verdenskrigen havde givet mulighed for at stige i graderne socialt.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix

Kvinden bag abortafgørelsen f