0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo
’Albertine hos Politilægen’. Christian Krogh. 1887: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

Her ses prostituerede til undersøgelse for kønssygdomme hos politilægen i Oslo.

Sædelighedsfejden i 1880'erne satte seksualmoral på dagsordenen

Vi diskuterer sex, køn, krop og grænser som aldrig før. Her trækker vi på en arv fra sædelighedsfejden, der for 130 år siden gjorde op med, hvad det var god tone at tale åbent om, og for første gang var seksualmoral på den offentlige dagsorden.

FOR ABONNENTER

Fredag 28. januar 1887, en tåget og kølig vinterdag, fandt en skandaløs begivenhed sted midt på torvet i den sydøstsjællandske by Store Heddinge. Denne dag var der folketingsvalg, og derfor var en mængde af byens stemmeberettigede mænd forsamlet på torvet for at høre valgtaler og afgive deres stemme.

Landets kultusminister (minister for kirke og undervisning), Jacob Frederik Brønnum Scavenius (1838-1915), var også til stede, og han havde netop afsluttet sin valgtale, da en tilhører trådte op på tribunen for at stille et spørgsmål til ministerens tale. Og herfra gjorde han noget helt utænkeligt: I alles påhør anklagede han den konservative kirkeminister for noget så uanstændigt som at gå på horehus.

MANDEN VAR Carl Conrad Frederik Ingeman-Petersen (1854-1915), en københavnsk smørgrosserer, og hans dristige anklage skulle komme til at få vidtrækkende konsekvenser. Både for ham selv og for Scavenius og især for den debat om køn, seksualitet og moral, der allerede så småt var i gang i samfundet.

Det danske samfund led nemlig af seksuel dobbeltmoral, hvor man på den ene side krævede, at både mænd og kvinder holdt sig kyske indtil ægteskabet, mens man på den anden side ofte så igennem fingre med, at især mænd havde sex før eller uden for ægteskabet.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden

Fra fotoarkivet:  Kold øl, varme fristelser

Greg Gibson/AFP/Ritzau Scanpix

Kvinden bag abortafgørelsen fra 1973 fik ikke selv meget ud af den fri abort

Ukendt/Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

En overset del af danmarkshistorien:  Operation sul på kroppen