Dronningegraven viser, at kontakten mellem Danmark og det, vi i dag kalder Rusland, blev etableret tidligt. Relationen mellem landene fylder ikke meget i moderne dansk historieskrivning, men helt op mod år 1200 var der stærke kirkelige, dynastiske og handelsmæssige bånd mellem de to områder. Herefter gjorde religiøse skel og økonomiske barrierer afstanden større.
I 800-tallet begyndte skandinaver for alvor at etablere sig i Rusland, og dermed kom de i tæt kontakt med den østlige kristendom. En fyrste ved navn Rurik blev i 862 inviteret til at blive hersker af lokale folkeslag i det nordlige Rusland, fortæller ’Beretningen om de forgangne tider eller Nestorkrøniken’, som er nedskrevet i Kijev omkring 1113.
Det er usikkert, om Rurik kom fra Sverige eller Danmark, hvor flere medlemmer af kongefamilien i 800-tallet hed Rurik, men han fik etableret sig som hersker over en vigtig handelsstation ved Ladoga-søen og snart over Holmgård, forløberen til byen Novgorod. Ruriks efterkommere udvidede riget og flyttede hovedsæde til Kijev.
Bliv abonnent på Politiken Historie
...og få adgang til hele artiklen og meget mere!
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her