En sommernat i 1716, dukkede den russiske tsar Peter den Store (1672-1725) op i fogedens hus i den lille by Gedesby på Falster. Med en højde på over 2 meter var han en sand kæmpe i en tid, hvor mennesker gennemgående var 10-20 cm lavere end i dag. Han må derfor have givet fogeden og hans hustru et chok, da han pludselig stod i stuen. Hele hans fremtoning var skræmmende. Han bar i det daglige simpelt, slidt tøj, havde altid et sværd ved sin side og i hånden en stor, tyk stok, som han gerne forvandlede til et afstraffende våben, hvis nogen ikke lystrede eller kom på tværs. Om stokken kom i brug denne nat, vides ikke, men i hvert fald måtte det stakkels par overlade deres seng til tsaren. Støvlerne beholdt han på, da han lagde sig til rette.
Mere ventet var tsaren i København, hvor man så frem til at modtage hans 30.000 soldater, som Danmark havde indbudt til at slå lejr omkring hovedstaden, før de skulle deltage i et dansk-russisk angreb på Sverige. Det var dog et åbent spørgsmål, om den mere upolerede Peter den Store kunne arbejde konstruktivt sammen med den forfinede, vesteuropæiske dansk-norske konge Frederik 4. (1671-1730). Det russiske besøg i 1716 giver derfor et fint billede af et ofte glemt dansk-russisk forhold, præget som det var af lige dele gensidig afhængighed, dyb mistillid og store kulturelle forskelle. Besøget indvarslede en ny epoke for begge lande, der på lang sigt kom til at rykke markant ved magtbalancen i Nordeuropa, til skade for Danmark.
Men i 1716 gjaldt det for begge parter først og fremmest om at hjælpe hinanden. Den Store Nordiske Krig, der i mere end 16 år havde hærget Nordøsteuropa, skulle bringes til en ende. Den svenske konge Karl 12. (1682-1718) skulle tvinges til en fred, hvor han afstod Skåne, Halland og Blekinge til Danmark og betragtelige landområder øst for Østersøen til Rusland. Krigen havde nået et afgørende vendepunkt i 1709, da Peter den Store vandt en knusende sejr over den ellers uovervindelige Karl 12. ved den ukrainske by Poltava. Den svenske konge måtte søge tilflugt i Osmannerriget. I hans fravær lykkedes det i årene 1711-15 Frederik 4., Peter den Store og deres allierede August den Stærke (1670-1733) af Sachsen-Polen at erobre de områder i det nuværende Nordtyskland, der dengang hørte til Sverige: Bremen-Verden, Rügen, Stralsund, Wismar og Svensk Pommern.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv abonnent på Politiken Historie
...og få adgang til hele artiklen og meget mere!
Læs mereAllerede abonnent? Log ind her