0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
AP
Foto: AP

Moskva 1990. USA’s præsident, Reagan, og Sovjets leder, Mikhail Gorbatjov, kom godt ud af det med hinanden.

En ny kold krig? Glem det!

Vi befinder os ikke i en ny kold krig, men erfaringerne fra perioden mellem Anden Verdenskrig og Østblokkens sammenbrud spøger stadig i vores forståelse af Rusland.

FOR ABONNENTER

MEN BEFINDER VI OS I EN NY KOLD KRIG? Svaret er nej. Den kolde krigs verden var bipolar, og de to blokke var allestedsnærværende, selv for lande, der forsøgte at holde sig udenfor. Det var en verdensomspændende kamp mellem modstridende ideologier om folks ’hjerner og hjerter’. I dag er verden multipolar, og USA var selv før Trump ved at miste positionen som selvudnævnt vogter af den liberale verdensorden. Verden er nu på godt og ondt mere kompliceret.

Men selv om den kolde krig er ovre, danner dens fortælling stadig i høj grad rammen om vores forståelse af Rusland – og dermed også vores ruslandspolitik.

Og hvad er det så overhovedet for en kold krig, vi refererer til? Perioden mellem Anden Verdenskrig og Sovjetunionens sammenbrud havde flere faser, og den kolde krig var ikke altid lige kold.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere