0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ukendt/Varde Lokalhistoriske Arkiv
Foto: Ukendt/Varde Lokalhistoriske Arkiv

Christen Lyngbo vakte opsigt med sin aparte beklædning. Her er han fotograferet ved Rørkjærs Teglværk i Esbjerg i 1905.

Christen Lyngbo og vejen til '68

Bare tæer i sandalerne og linsebøffer på bordet. Kunstmaleren Christen Lyngbo var hippie, før begrebet blev opfundet, men selv om han var tidligt ude, var han ikke alene.

FOR ABONNENTER

»Hvem er den høje, meget smukke blonde Herre, som med sit lysebrune store Fuldskæg, sin raske Gang og sin herkuliske Skikkelse ligner en kæmpende Apostel, og som i disse Dage spaserer rundt paa Kjøbenhavns Gader i lang flagrende Kappe, barhovedet og med Sandaler under de nøgne Fødder, altid efterfulgt af en Flok Nysgerrige, som han ikke lader til at ænse?«.

Kunstmaleren Christen Lyngbo (1871-1968) lignede en vildmand, som han gik ned ad Strøget. Bare tæer i sandalerne og hjemmesyet spraglet tøj. Det kan næppe undre, at den samme mand to år senere flyttede ud i en jordhule i Vestjylland. Eller at han serverede linsebøffer, da Politiken besøgte ham.

Gadedrengene råbte ad ham, og folk rystede på hovedet ad den manglende hat, næsten mere end ad sandalerne i efterårskulden.

Hov, mangler du adgang?

Det kan fikses! Prøv Politiken Historie til intropris 299 kr.

Læs mere

Forsiden

Benoit Tessier/Ritzau Scanpix