0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

Her er det vist ikke nødvendigt med kontaktannoncer. En ung kvinde hilser på en sømand. Omkring 1920.

»24-Aarig chik lys dame ønsker Bekendtskab, senere Ægteskab«

Engang var kontaktannoncer blodig alvor. Den seksuelle frigørelse og opløsningen af traditionelle familiemønstre og kønsroller har med tiden gjort det hele lidt sjovere. Sarah von Essen har set på kontaktannoncernes historie.

FOR ABONNENTER

Avisen tog sig betalt pr. ord, og det kostede at formulere drømme og længsler, men »... du ved jo fra lyrikken, at der kan siges uendelig meget i digtets korte, komprimerede form«, som feministen og forfatteren Maria Marcus (1926-2017) skrev i ’Vi mødes ikke tilfældigt: En guide til kontaktannoncernes verden’ i 1996.

I dag findes der utallige datingtjenester på telefonen, primært billedbårne, og teknologien gør det muligt at udtrykke lyst eller ulyst med en enkelt bevægelse hen over skærmen, et såkaldt swipe, lidt ligesom prinsessen i ’Klods-Hans’, som verfede bejlerne bort med et »Dur ikke! Væk!«.

Det sker uden blusel, diskretion er ikke nødvendigvis en æressag, selv om det langtfra kun er kyskt ægteskab, der efterspørges.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden