0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Library of Congress
Foto: Library of Congress

'Det hvide guld' var utilgængeligt for sorte slaver: Og selv den dag i dag er sukker stadig symbol på raceforskelle

Amerikanernes begejstring for søde sager er legendarisk, men historien om ’det hvide guld’ er langtfra sukkersød. For den knytter sig tæt til USA’s mørke fortid som slavenation, hvor den hvide overklasse spiste det sukker, som den sorte slavebefolkning udvandt på sukkerplantagerne.

FOR ABONNENTER

Mere end 200 år senere står amerikanerne ikke tilbage for deres landsfader. Om end danskerne også er vilde med de søde sager, forekommer amerikanernes begejstring for sukkeret af og til europæere ekstrem. Med begejstringen følger et væld af sundhedsproblemer, og amerikanernes søde tand er også tæt forbundet med den indgroede raceulighed i USA.

Forestillingen om en lykkeligt isguffende Washington for bordenden kan være i strid med det gængse billede, historien har tegnet af den alvorlige mand med det vigtige job. Men dengang i sidste halvdel af 1700-tallet var det faktisk passende for en stærk mand at have en svaghed for is. Desserten var en uhyre eksklusiv delikatesse, som fordrede ekstra mælk, arbejdskraft og et egentligt frysehus, så isen, der blev hentet i naturen om vinteren, ikke smeltede.

Og så krævede det sukker, virkelig meget sukker – ’det hvide guld’ – og sukkeret krævede magt, ikke mindst over slavegjorte mennesker. »Som sjældenhed signalerede sukkeret maskulin økonomisk overlegenhed i Amerika«, skriver historikeren Wendy A. Woloson i ’Refined Tastes: Sugar, Confectionary, and Consumers in Nineteenth-Century America’.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere

Forsiden