0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
John Gast: ’Manifest Destiny’, 1872. Library of Congress's Prints and Photographs Division
Illustration: John Gast: ’Manifest Destiny’, 1872. Library of Congress's Prints and Photographs Division

Den amerikanske frontiermyte om det åbne land mod vest er stadig en vigtig komponent i den amerikanske identitet.

Det utæmmede Vest: Social ulighed og racisme har gjort den amerikanske drøm til skamme

Det amerikanske folk blev hærdet af mødet med det utæmmede Vest. Den såkaldte frontiermyte er en hjørnesten i amerikansk identitet, selv om det er længe siden, at nybyggere og pelsjægere indtog det ukendte land.

FOR ABONNENTER

USA’s præsident fra 1829 til 1837, Andrew ’Old Hickory’ Jackson, er et væsentligt eksempel på forestillingen om de ’reelle muligheder for alle’, der er knyttet til myten om ’Vestens erobring’. Jackson er indbegrebet af ’grænselandsmyten’ (frontiermyten), ifølge hvilken man konstant skulle underlægge sig nyt land mod vest. Det er ikke helt tilfældigt, at USA’s siddende præsident, Donald Trump, har et maleri af Jackson hængende på sit Ovale Kontor i Det Hvide Hus.

I sidste instans afhænger mytens magt dog af dens hensigtsmæssige forhold til virkelighedens kendsgerninger. Svarer virkeligheden ikke til situationen skildret i myten, eller har man set stort på en historisk detalje, kan det gå gruelig galt. Jacksons forhold til de amerikanske indfødte, indianerne, som også hører med til grænselandsmyten, gør Trumps valg af netop Jackson som forbillede problematisk.

USA er i sammenligning med mange europæiske stater en kunstig nation, skabt på idealet om frihed, og ikke som f.eks. Danmark forbundet med en bestemt folkestamme. Derfor opstod de verdslige myter, som amerikanerne samles om. Verdslige, fordi disse myter ikke handler om guddomme.

Myten om Vestens erobring eller grænselandsmyten viste sig ganske nyttig, da man ville danne et helt nyt samfund, hvor alle uanset etnisk oprindelse kunne tage del. Spørgsmålet er, om den stadig har hold i virkeligheden.

Myter – navnlig heltemyter – er ideelle til at skabe national sammenhængskraft. En mytes magt består i dens evne til at vække tro og motivere til handling. I sig selv kan myten ikke ændre virkeligheden, men den kan give identitet. Deri består dens autoritet. Tror man på og spejler sig i mytiske bedrifter, bliver man overbevist om selv at kunne handle og triumfere.

Som et led i grænselandsmyten har amerikanerne taget et urgammelt sagn om heltefærden til sig. Til denne heltefærd hører gerne ønsket om at udføre en genrejsende dåd eller en mission. Den amerikanske genrejsende mission var i sin tid religiøst betonet. Puritanerføreren John Winthrop prædikede tilbage i 1630’erne om at skabe »et nyt Jerusalem«, en strålende stad på en bakketop, der skulle lyse som en ledestjerne for andre nationer.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere