0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
John Gast: ’Manifest Destiny’, 1872. Library of Congress's Prints and Photographs Division
Illustration: John Gast: ’Manifest Destiny’, 1872. Library of Congress's Prints and Photographs Division

Den amerikanske frontiermyte om det åbne land mod vest er stadig en vigtig komponent i den amerikanske identitet.

Social ulighed og racisme har gjort den amerikanske drøm til skamme

Det amerikanske folk blev hærdet af mødet med det utæmmede Vest. Den såkaldte frontiermyte er en hjørnesten i amerikansk identitet, selv om det er længe siden, at nybyggere og pelsjægere indtog det ukendte land.

FOR ABONNENTER

USA’s præsident fra 1829 til 1837, Andrew ’Old Hickory’ Jackson, er et væsentligt eksempel på forestillingen om de ’reelle muligheder for alle’, der er knyttet til myten om ’Vestens erobring’. Jackson er indbegrebet af ’grænselandsmyten’ (frontiermyten), ifølge hvilken man konstant skulle underlægge sig nyt land mod vest. Det er ikke helt tilfældigt, at USA’s siddende præsident, Donald Trump, har et maleri af Jackson hængende på sit Ovale Kontor i Det Hvide Hus.

I sidste instans afhænger mytens magt dog af dens hensigtsmæssige forhold til virkelighedens kendsgerninger. Svarer virkeligheden ikke til situationen skildret i myten, eller har man set stort på en historisk detalje, kan det gå gruelig galt. Jacksons forhold til de amerikanske indfødte, indianerne, som også hører med til grænselandsmyten, gør Trumps valg af netop Jackson som forbillede problematisk.

Bliv abonnent på Politiken Historie, og få adgang til hele artiklen

Læs mere