0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto
Foto: Privatfoto
Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Langkjær, Ulrich og Bjerre-Poulsen: 3 eksperter om forholdet mellem USA og Europa

Hvilke konsekvenser får USA’s nuværende udvikling på lang sigt for det amerikansk-europæiske forhold?

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Såfremt Biden vinder det kommende valg og gennemfører varslede ændringer på det sociale område, vil der ikke være store konsekvenser for forholdet mellem USA og Europa. Udenrigspolitisk vil Biden se Nato som hjørnestenen i sikkerhedspolitikken og være kritisk over for Rusland.

Hvis Trump vinder valget, stiller sagen sig helt anderledes på en række områder, herunder Brexit, forholdet til Nato og Rusland, udfordringerne i Arktis og Mellemøsten samt klimaproblematikken. På trods af europæisk afsmag for kinesernes behandling af Hongkong og det muslimske mindretal i Xinjiang-provinsen vil værdifællesskabet med USA blive afløst af en mere pragmatisk europæisk udenrigspolitik, der også vil opleve øget pres fra USA i spørgsmålet om eksempelvis Grønland.

USA har haft større fokus på egne udfordringer gennem de sidste ti år, der har været præget af raceuroligheder, kulturkamp mellem de politiske yderfløje, økonomiske udfordringer for den føderale stat og et militær, som ikke længere nyder fordums overlegenhed.