0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Fra midtersøgende pragmatikere til kompromisløse liberalister: Politikere fra Venstre har før stiftet nye partier. Heldet har varieret.

De tidligere venstrefolk Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg ser begge ud til at brage ind i Folketinget med nystiftede partier. Læs om tre partier fra danmarkshistorien, der alle blev stiftet af afhoppere fra Venstre.

FOR ABONNENTER

Artiklen er i anledning af valget til Folketinget opdateret 25. oktober 2022.

Liberalt Centrum ville bygge bro hen over midten i dansk politik

»Det danske samfund er blevet en enhed uden afgørende skel mellem befolkningsgrupperne. De væsentlige politiske spørgsmål bør derfor kunne løses i samarbejde.«

Sådan lød det i partiprogrammet, da midterpartiet Liberalt Centrum så dagens lys i oktober 1965.

Initiativtagerne var en kreds omkring den tidligere finansminister Thorkil Kristensen, som allerede fem år tidligere havde meldt sig ud af Venstre i frustration over partiets skattepolitik. Selv gik han ikke med i partiet, men det gjorde folketingsmedlemmerne Niels Westerby og Børge Diderichsen, der var blevet ekskluderet af Venstre for at have ført forhandlinger med den siddende S-regering uden ledelsens vidende.

De to ville være hverken være opposition eller støtteparti, men blev alligevel en del af regeringens parlamentariske grundlag, Selvom partiet fik 2.5 pct. af stemmerne og fire mandater ved Folketingsvalget i 1966, mistede det sin betydning og røg to år senere ud ved det følgende valg.

Knud Kristensens soldater var hardcore liberalister

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere