0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons

Stærke kvinder var teosoffer: De troede ikke kun på ligestilling, men også reinkarnation og meditation

En række markante kvindesagsforkæmpere bekendte sig omkring 1900-tallet til den religiøse bevægelse teosofien, hvor man troede på reinkarnation, dyrevelfærd og vegetarisme. Herhjemme var redaktør for et feministisk tidsskrift Johanne Meyer en ivrig agitator for bevægelsen.

FOR ABONNENTER

TEOSOFI KOMMER AF DET græske theosofia, guddommelig viden. Den bevægelse, som Johanne Meyers samtid og også vi i dag forbinder med ordet, blev grundlagt i 1875 med russiske Helena Petrovna Blavatsky (kendt som ’Madame Blavatsky’) som drivkraft. I årene før havde hun været aktiv i forskellige okkulte og mystiske grupper, særlig i forbindelse med spiritismen, der bredte sig som en løbeild på en tid, da Europas og Amerikas befolkninger med begejstring tog mod beskeder fra det hinsides.

Princippet om en åndelig verden bag de fysiske omgivelser, som vi kun ’tror’ er virkeligheden, var intakt, da hun sammen med amerikaneren Henry Steel Olcott og en gruppe ligesindede grundlagde the Theosophical Society i New York som et verdensomspændende broderskab for alle – ’uanset race, tro, køn, kaste eller hudfarve’, som det hed i vedtægternes første paragraf.

I 1877 udgav Blavatsky bogen ’Isis unveiled’ (den utildækkede Isis), der tilbageviste store dele af det naturvidenskabelige verdensbillede for i stedet at pege på en angivelig urgammel, okkult sandhed bag tilværelsen –